Tartaletki czy też mini tarty z ciasta francuskiego z dodatkiem ekspresowej konfitury z czerwonej cebuli, sera camembert, świeżego tymianku lub ekstragonu to danie, które w ostatnim czasie najbardziej podbiło serca gości. Jest zaskakujące, bo nie każdy zna smak karmelizowanej czerwonej cebuli- słodkiej i wytrawnej jednocześnie. Więc jeśli zależy nam na efekcie wow, to przystawka będzie idealna. Konfitura to może za dużo powiedziane, wszak przyrządzam ją w 15 minut- to rodzaj dania, które zapracowani lubią najbardziej. Idealna przystawka na Sylwestra, na karnawał czy po prostu coś innego na kolację. Generalnie płat ciasta francuskiego zawsze warto mieć w domu. Do tego czerwonego cebula i camembert powinien się znaleźć w najbliższym sklepie. A świeże ziółka- zachęcam, żeby zawsze je mieć na parapecie.
Przystawka smakuje najlepiej na ciepło, ale konfiturę możemy przygotować wcześniej. I na 15 minut przed podaniem podgrzać tartaletki w piekarniku. Podobny przepis znalazłam na blogu u Ani, z What’s Cooking, stamtąd inspiracja.
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 camembert
- 3 czerwone cebule
- 3 łyżki octu balsmicznego
- 1 łyżka octu winnego
- 3 łyżki brązowego cukru
- 3 łyzki oliwy lub masła
- Świeży tymianek lub estragon według uznania
- Sól, pieprz
- Sól, pieprz
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, góra dół, bez termoobiegu.
- Przygotowujemy ekspresową konfiturę z czerwonej cebuli Obieramy cebulę i kroimy w piórka. Na patelnię dajemy tłuszcz i cebulę. Dusimy na małym ogniu około 10 minut, jak zmięknie, dodajemy cukier brązowy, w razie potrzeby odrobinę tłuszczu, mieszamy i jak się rozpuści to zalewamy octem balsamicznym i winnym. Solimy i pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem. Dusimy jeszcze przez 5 minut, aż cebula wchłonie ocet i odstawiamy do ostygnięcia.
- Pergamin z ciastem francuskim układamy na blasze i kroimy mniej więcej na 15 równych kwadratów (około 4cm bok). Na każdym kwadracie na środek dajemy konfiturę, na nią camembert.
- Pieczemy przez około 12 minut, aż brzegi będą lekko złociste. Podajemy posypane świeżymy ziołami, doprawione gruboziarnistym pieprzem.