Mule w sosie winnym z czosnkiem i szalotką to chyba najprostszy i najszybszy sposób na przygotowanie dania z mulami. Doskonałe będzie do nich ciepłe pieczywo, które możemy maczać w utworzonym sosie. Słyszałam, że jedna z technik spożywania muli jest taka, że pierwszą mule należy wyjąć widelcem, a później z pustej muszli utworzyć szczypce i wyjmować nimi kolejne omułki.
Zapraszam do zapoznania się również z przepisem na pappardelle z mulami. Znajdziecie tam również informacje, po czym poznać, że mule są świeże.
Przygotowanie muli:
Mule przed gotowaniem dokładnie czyścimy. Usuwamy narośla i nitki. Płuczemy w zimnej wodzie i suszymy.
Czas przygotowania: 30 minut
2 porcje
Składniki:
- pół kg muli
- 250 ml białego wytrawnego wina
- 2 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- pęczek pietruszki
- łyżka oliwy
Przygotowanie:
- Czosnek oraz szalotkę należy obrać oraz drobno posiekać.
- Na głęboką patelnię rozlewamy oliwę i dodajemy od razu czosnek oraz szalotkę. Smażymy bez przykrycia na średnim ogniu przez maksymalnie 2 minuty, aż czosnek i szalotka będą miały szklistą barwę. Dolewamy wino i i zwiększamy ogień. Utrzymujemy na ogniu około 3 minut, aż wino zredukuje się mniej więcej o połowę. Dodajemy posiekaną pietruszkę i mule, razem gotujemy pod przykryciem przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Gdy mule otworzą się i będą miały intensywnie żółty kolor, to oznacza że są gotowe.
- Podajemy ze świeżą bagietką lub inny ulubionym pieczywem.
Smacznego!