Lekka, zdrowa, kolorowa, sezonowa sałatka, która doskonale sprawdzi się podczas tegorocznych upałów. Z truskawkami w roli głównej:) Mam też wersję zimowa tej sałatki, powrócę do niej za kilka miesięcy. Wersja letnia to wspomniane truskawki, ser bałkański kozi, świeży szpinak, sok z pomarańczy i kasza kuskus. Polecam!
Sałatkę podawałam w zeszły weekend na imprezie i bardzo smakowała. Mój dobry kolega, który jest zdecydowanym zwolennikiem polskiej kuchni tradycyjnej, tak ją skomentował “Niezła ta twoja kasza z truskawkami”:) Niech taka nazwa tej sałatki pozostanie :)
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 6
Składniki
opakowanie kaszy kuskus 400 gram
szklanka gorącego bulionu warzywnego lub gorącej wody
2 garście szpinaku
4 łyżki słoneczniku zrumienionego na suchej patelni (świetnie sprawdzą się też orzeski piniowe)
około 60 g sera bałkańskiego koziego, może być feta
łyżka siekanej bazylii
łyżka siekanej pietruszki
kilka łyżek tartego parmezanu lub grana padano
sól, pieprz
Sos miodowy- pomarańczowy
łyżka miodu
3 łyżki oliwy
sok z połówki pomarańczy
sól pieprz
łyżka octu balsamicznego
Opcjonalnie glazura balsamiczna do dekoracji.
Jeśli nie mamy soku z pomarańczy, dodajmy cytryny, też będzie smacznie.
Przygotowanie:
- Przygotować sos miodowo-pomarańczowy: połączyć dokładnie w miseczce wszystkie składniki.
- Kaszę kuskus wsypać do salaterki i zalać wrzącym bulionem lub wodą ponad 0.5 cm nad powierzchnię kaszy, odstawić na kilka minut do namoczenia, tak żeby kaszka wchłonęła cały bulion i była sypka. Można na tym etapie dodać do kaszy trochę oliwy, będzie bardziej sypka. Pozostawić do ostudzenia.
- Dodać świeże zioła, doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Szpinak opłukać a ser pokroić w kosteczkę. Truskawki umyć i pokroić na połówki. Słonecznik zrumienić na patelni, wszystkie składniki dodać do kaszy i wymieszać.
- Bezpośrednio przed podaniem sałatki, polać sosem miodowym i parmezanem. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Można też dodać.brązowego cukru.