Pasta z dyni i ciecierzycy to kolejna wariacja na temat królowej jesieni wśród warzyw czyli dyni. Do pasty wykorzystujemy puree– dynię warto upiec z czosnkiem, który nada paście przyjemną słodko-ostrą nutę. Smak pieczonego czosnku jest zupełnie inny niż surowego czy smażonego- jest przyjemnie słodki i ma maślaną konsystencję. Dodajemy kurkumy, curry, czerwoną paprykę, które nadadzą paście przyjemną orientalną nutę. Możemy też dodać tahini- wówczas otrzymamy coś w stylu hummusu.
Przepis dostałam od sąsiadki, w ramach sąsiedzkiej wymiany barterowej. To już kolejny przepis, po cieście czekoladowym na mące z pestek dyni, autorstwa zza miedzy :D
Pasta z dyni i ciecierzycy
Prep Time
Cook Time
SUMA
Autor: Trawka Cytrynowa
Składniki
- 1 szlanka ciecierzycy
- 1 szklanka puree z upieczonej dyni
- 2 ząbki czosnku upieczonego z dynią
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- ¼ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki curry
- ¼ łyżeczki papryki wędzonej lub słodkiej
- Czarnuszka do posypania
Przygotowanie
- Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Ewentualnie doprawiamy solą. Posypujemy czarnuszką.