Pasta z wędzonej makreli to u mnie jedna z najbardziej popularnych past domowej roboty do pieczywa. Uwielbiam ją za to, że robi się ją błyskawicznie i za każdym razem wychodzi trochę inna. Jako dodatki doskonale sprawdzają się jajka, majonez, jogurt naturalny, łyżka ketchupu lub koncentratu, drobno posiekana cebulka czy szczypiorek i pietruszka. Dziś zrobiłam trochę inaczej a smakowała równie smacznie. Użyłam do niej suszonych pomidorów naszej produkcji oraz drobno siekanej rukoli. Była bardzo smaczna.
Serwujemy z dobrym pieczywkiem, najlepiej ciemnym.
Składniki
– 1 makrela
– 4 pomidory suszone
– łyżka majonezu (można dać więcej, choć ja nie lubię, żeby pasta była zbyt “ciapowata”
– garść rukoli (można też użyć pietruszki)
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Drobno siekamy pomidorki i rukolę. Mięso oddzielamy od skóry i ości. Wszystkie składniki mieszamy. Gotowe. Jeszcze tylko dobre pieczywo.
Miłego dnia!