Dzisiejsze danie przypomina mi kuchnię mojej mamy, u której na obiedzie zawsze jest dużo wszystkiego (zamiłowanie kulinarne mam po niej w genach) :)) Zawsze kiedy jesteśmy zaproszeni na obiad, to mamy podane w osobnych miseczkach: ryż lub ziemniaki, co najmniej dwa rodzaje mięsa i trzy rodzaje sałatek, o wcześniejszej zupie nie wspominając. I wszystko tak pięknie wygląda, że aż szkoda zaczynać! Dzisiejsze danie jest bardzo szybkie to zrobienia, a smakuje wyśmienicie. Całość ma mocno sezamowo-orzechowy smak poprzez dodatek oleju arachidowego oraz sezamu. A dodatek limonki przyjemnie łamie tą słodycz
Klimat niedzielnego obiadu możecie jeszcze odwzorować w poniedziałek w pracy, jeśli macie pojemniki na lunch typu bento. Mąż dostał taką właśnie “wałówkę” ostatnio. A ja żałuję, że nie widziałam min jego kolegów :)
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
100 g ryżu (najlepiej basmati lub jaśminowy)
100 g polędwicy wieprzowej
100 g marchewek mrożonych baby
kilka boczniaków
2 łyżki uprażonego sezamu
2 łyżeczki sosu sojowego
1 limonka
Posiekany szczypiorek
Przygotowanie:
3. Polędwica wieprzowa. Mięso pokroić w paski w poprzek włókien, przełożyć do miseczki i zamarynować: natrzeć 1 łyżką oleju arachidowego, solą i pieprzem, podlać sosem sojowym i sokiem wyciśniętym z połówki limonki. Smażyć na dużym ogniu na patelni z rozgrzanym olejem arachidowym przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając.Zdjąć z ognia i posypać posiekanym szczypiorkiem
4. Podawać wszystko w osobnych miseczkach tak aby na tależu każdy mógł komponować swoją własną porcję. Skrapiamy wszystkie składniki limonką.