O godzinie 19.30 wyjęłam ciasto z piekarnika- zapach i wygląd już mówił, że będzie obłędnie smakowało. Kwietniowe słońce już się chyliło ku zachodowi, ale jeszcze było wciąż było jasno. Zdecydowałam się szybko złapać aparat i zrobić zdjęcia- miałam przeczucie, że rano już będę mogła tylko fotografować wspomnienie. Bo tak bywa z kulinarnymi debiutami- okazują się strzałem w dziesiątkę. Tak, to moje pierwsze ciasto z rabarbarem. Jakoś tak się zawsze złożyło, że nim się zdążyłam zabrać za przysmaki z rabarbarem w roli głównej, to sezon się kończył, pojawiały się inne owoce, warzywa i to na nich się już koncentrowałam. Postanowiłam, że tym razem będzie inaczej. W kuchni będzie królował rabarbar. Jak na razie z pęczka rabarbaru zrobiłam domowy kompot, do którego marzyło mi się dodanie Prosecco. I to proste ciasto szwedzkie ciasto z rabarbarem. Którego wykonanie ogranicza się do 4 czynności:
- obrania i pokrojenia rabarbaru ( tu właśnie rodzi się pytanie czy obierać czy nie. Na pewno obrany traci na wyglądzie, ale mamy z drugiej strony pewność, że nie będzie łykowaty)
- zmiksowania cukru z jajkiem i mąką
- przełożenia wszystkiego do formy
- zjedzenia ze smakiem
Prawda, że proste?
Inspirację znalazłam na Moich Wypiekach, jest to szwedzkie ciasto zwane Rabarberkaka, co w tłumaczeniu oznacza chyba po prostu ciasto z rabarbarem. Urzekła mnie nie tylko prostota wykonania i krótka lista składników, ale rekomendacja, że najlepiej jeść jeszcze ciepłe. Takie lubię najbardziej :) A nie czekać noc całą na bezę idealną czy też sernik. Do ciasta zdecydowałam się dodać cynamon, ponieważ z tą przyprawą kojarzą mi się szwedzkie wypieki. Był to strzał w dziesiątkę! Ciacho to taki w sumie swojski placek, trochę niezgrabne, ale jest wyśmienite, ma pysznie chrupiący wierzch i w najbliższych tygodniach będzie u nas jeszcze na pewno gościć.
- 400 g rabarbaru, obranego, pokrojonego w małe kawałki
- 2 duże jajka w temperaturze pokojowej
- 100 g cukru (trochę więcej niż pół szklanki)
- 100 g mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g zimnego masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- Podanie: posypujemy opcjonalnie cukrem pudrem i podajemy z lodami waniliowymi. Wyśmienicie smakuje jeszcze ciepłe.
- Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni.
- Jajka wbijamy do dużej miski i miksujemy wraz z cukrem mikserem końcówką do ubijania białek na wysokich obrotach przez minimum 5 minut, żeby masa była bardzo puszysta. Dodajemy mąkę i cynamon i chwilę jeszcze miksujemy już na wolniejszych obrotach, tylko do połączenia składników.
- Dno formy do pieczenia wykładamy papierem. Wylewamy na nią ciasto i wykładamy owocami. Na owoce wykładamy kawałki cienko pokrojonego masła, które posypujemy brązowym cukrem.
- Pieczemy przez 40 minut- 1 godzinę do suchego patyczka. Ja piekłam godzinę.
- Delikatnie wyjmujemy z blachy, posypujemy cukrem pudrem i możemy serwować praktycznie od razu.