Przepis na quiche z młodą cukinią i pomidorem to pyszna lekka, letnia kompozycja, idealna jako przystawka czy też na obiad. W zasadzie też idealna na śniadanie. Po prostu jest idealna jako każde danie. Quiche to rodzaj tarty, czyli ciasto kruche, ale na nutę wytrawną, wypełnione masą jajeczną ze śmietanką. Idealne z różnymi warzywnymi kombinacjami. Absolutnie za tym daniem przepadam i gdybym tylko miała więcej czasu to serwowałabym je co tydzień :)
Danie prezentowałam w ostatnim numerze magazynu Kocioł.
Quiche z cukinią
Prep Time
Cook Time
SUMA
Na formę 24 cm
Autor: Trawka Cytrynowa
Ilość porcji: 4
Składniki
- Na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 125 g masła
- szczypta soli
- Na farsz:
- 2 cukinie
- 1 pomidor
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietanki 30-36%
- 3 jajka
- 100 g sera bałkańskiego typu feta
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- 1 łyżka listków świeżego tymianku
- 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
- Przygotowanie ciasta:
- Mąkę przesiewamy z solą do miski. Dodajemy pokrojone w kostkę masło, siekamy je w misce. Dodajemy jajko i całość szybko zagniatamy. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
- Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Dziurawimy widelcem i odstawiamy do lodówki na 15 minut. Obciążamy ciasto fasolą, grochem, ryżem lub innym ziarnem na papierze do pieczenia. Pieczemy 15 minut z obciążeniem i 5 minut bez obciążenia w temperaturze 190°C.
- Przygotowanie farszu:
- Cukinie i obrany czosnek kroimy w drobne plastry a sparzonego pomidora i fetę w kostkę. Rozgrzewamy patelnię grillową z 1 łyżką oleju i smażymy na niej plasterki cukinii, po 2 minuty z każdej strony. Ściągamy na talerz i odsączamy ręcznikiem papierowym.. Na drugą patelnię dajemy 1 łyżkę oleju, czosnek, smażymy na lekko złoty kolor i dodajemy pomidora. Po 4 minutach ściągamy z ognia. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy śmietankę i rozbijamy trzepaczką. Dodajemy pomidora z czosnkiem, fetę i połowę cukinii oraz przyprawy (bazylię, tymianek i sól) i razem mieszamy.
- Masę wylewamy na podpieczony spód. Na wierzchu układamy pozostałe plastry cukinii. Pieczemy przez 25-30 minut w 180°C.
- Podajemy na ciepło lub zimno, posypane świeżym tymiankiem.