Sernik jagodowy u schyłku lata? Czy ta blogerka jest poważna? Tak, owszem jest i oświadcza, że jagód wciąż dużo w lasach, przynajmniej istny urodzaj widzieliśmy w województwie pomorskim. Dwa tygodnie temu spędziliśmy kilka dni nad polskim morzem. Laski na wydmach cudownie obfitują w jagody, te rosną praktycznie wszędzie, gdzie wzrok sięgał. Oczy aż mi błyszczały z zachwytu, podobnie jak mojej córci, która pękała z dumy przy każdej znalezionej jagódce. Jakże żałowałam, że w domku, który wynajmujemy, nie ma piekarnika! No tak, pewnie nie każdy ma takie marzenia, żeby na urlopie piec ciasto…A przecież pieczenie jest wspaniałą formą relaksu i czynnością, którą jakże mile się poddać w wolnej chwili…
Ale do meritum. Bazowałam na przepisie z wakacyjnego numeru Kukbuk i z radością go powielam, bo serniczek wychodzi smaczny, płaski jak blat, w przecudnym kolorze. Już wiem, że wrócę do przepisu, gdy tylko znowu jagody wpadną w moje ręce. Jeśli uda Wam się je znaleźć (a w to wierzę, bo widziałam wczoraj w warzywniaku), to próbujcie. Albo zachowajcie przepis na przyszły rok :)
Uwagi:
- Sernik chłodzimy przez noc w lodówce. Wtedy będzie zwarty i ładnie go pokroicie
- Jeśli zrobicie trochę więcej ciasta na spód, możecie wykorzystać je jako kruszynkę – jak w oryginalnym przepisie, co widoczne jest na zdjęciach w magazynie. Na pewno chrupiąca kruszynka, przyjemnie dopełniłaby całość. Niestety miałam zbyt małą ilość składników na ciasto i mi nie wystarczyło. Jeśli zdecydujecie się na wersję z kruszonką, zwiększcie trochę liczbę składników na ciasto, połowę ciasta dajcie do lodówki i pokruszcie nim sernik na ostatnie 10 minut pieczenia.
- ciasto
- 40 g zimnego masła + do posmarowania formy
- 75 g mąki pszennej
- 40 g cukru
- masa serowa
- 200 g jagód + do dekoracji
- 1 kg mielonego twarogu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 2 żółtka jajek
- 180 g cukru
- 100 ml śmietanki kremówki (30 %)
- Formę smarujemy masłem, spód wykładamy papierem do pieczenia.
- Posiekane zimne masło zagniatamy z mąką i cukrem (ja z reguły wykonuję to w misce). Wylepiamy formę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Miksujemy jagody. Ucieramy mikserem twaróg, jajka i żółtka. Stopniowo dodajemy cukier i kremówki, wciąż ucierając. Na sam koniec dodajemy jagody i jeszcze chwilę ucieramy.
- Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy w temparuturzez 180 stopni przez 15 minut a później zmniejszamy do 110 stopni i pieczemy jeszcze przez 1 h 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika. Ostudzony dajemy do lodówki, najlepiej na noc. Podajemy udekorowany jagodami i płatkami owsianymi.