Po raz pierwszy samodzielnie śledzia po kaszubsku mąż przyrządził na zeszłorocznego Sylwestra a teraz udoskonalił przepis, żeby na stałe wkomponował się w nasze menu. Ważnym elementem tego przepisu jest karmelizacja cebuli oraz dodatek chili, świetnie podkręcają smak sosu pomidorowego.Warto też podprażyć na patelni pieprz i ziele angielskie, co sprawi, że ich smak będzie jeszcze bardziej intensywny.
Śledź warto przygotować na dwa dni przed podaniem. Wówczas będziemy mieć pewność, że cudownie przejdzie zapachem i aromatem pomidorów wraz z przyprawami. Polecam w szczególności na uroczystości z tradycyjną kuchnią. Starszyzna będzie zachwycona ;) Zresztą- wszyscy będą zachwyceni :))
Czas przygotowania: 40 minut +ok. 3 godzin moczenia śledzi
Składniki:
0,7 kg śledzi a’la matias
0,25 kg przecieru pomidorowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
4 szalotki
3 ząbki czosnku
2 łyżki cukru brązowego
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka ostrych płatków chilli
1 łyżka pieprzu ziarnistego
4 ziarna ziela angielskiego
4 liście laurowe
100 gram rodzynek sułtańskich
5 łyżek oleju rzepakowego
Przygotowanie:
- Śledzie należy namoczyć w misce z zimną wodą przez minimum 3-4 godziny kilkukrotnie zmieniając wodę (mniej więcej raz na godzinę). Ma to na celu usunięcie soli.
- W międzyczasie przygotować sos. Obrać szalotkę i czosnek. Szalotkę pokroić w drobną kostkę a czosnek posiekać. Rodzynki sparzyć i posiekać (nie muszą to być bardzo drobne kawałki). Na rozgrzaną dużą patelnię wrzucić pieprz i ziele angielskie. Lekko podprażyć w celu uzyskania bardziej intensywnego zapachu przypraw, następnie zdjąć z patelni. Na patelnię (wciąż dość dobrze rozgrzaną) wrzucić cukier brązowy, lekko skarmelizować. Dodać 1 łyżką oleju rzepakowego wraz z szalotką i czosnkiem. Smażyć razem na małym ogniu do zeszklenia i dodać przecier wraz z rodzynkami, liśćmi laurowymi, tymiankiem, majerankiem, chilli, solą i pieprzem i zielem angielskim Redukować bez przykrycia przez 10 minut, ale po 5 minutach dodać jeszcze koncentat. Sos ma mieć gęsta konsystencję.
- Sos wystudzić. Pokroić śledzie pod skosem na kawałki o długości ok. 5 cm. Polać olejem. Dodać śledzia do sosu i przełożyć do słoików. Włożyć do lodówki na przynajmniej dobę.
Smacznego!