No i znowu danie z tofu. I znowu stir fry. Pomyślicie, nuda na tej Trawce Cytrynowej. To już było. Ale my stale będziemy Was próbować zarazić naszym zapałem do prostej orientalnej kuchni, w której lekka modyfikacja składników czyni danie zupełnie innym. Dania typu stir fry są nie tylko szybkie do wykonania, ale równie pyszne a co najbardziej w nich lubimy to przyjemna chrupkość składników, które są poddane tylko krótkiej obróbce. Z dużym entuzjazmem sięgamy ostatnio po tofu, które możemy już dostać w osiedlowych sklepach. Nie, daleko nam jeszcze do rezygnacji z uwielbianego mięsa, ale prawdą jest, że staramy się ograniczyć jego spożycie i zorganizowaliśmy sobie w domu dni tygodnia typowo bezmięsne. I w te dni sięgamy właśnie ochoczo po dania kuchni azjatyckiej z tofu w roli głównej. Czasem zdarza nam się ostatnio eksperymentować z kuchnią roślinną. Coraz więcej naszych przyjaciół przechodzi na weganizm a my staramy się zaspokoić również i ich podniebienia, jak też czerpiemy z ich doświadczeń. Zawsze powtarzam, że wegetarianie i weganie potrafią dobrze gotować, bo mają większą wiedzę na temat odżywiania i po prostu muszą w tej kuchni kombinować.
Ale wracając do przepisu. Na uwagę zasługuje dodatek pasty curry, która nadaje potrawie pikantnego kopa. Jak zwykle zachęcamy do zakupu gotowca, żeby ułatwić sobie życie- liczba składników potrzebna do jej przygotowania jest zdecydowania zbyt długa, żeby ją robić na potrzeby jednego dania. Chrupiące tofu, aromatyczna limonka, młoda cukinia i papryka- to wszystko razem tworzy bardzo aromatyczną i sycącą kompozycję. Do tego szczypiorek i prażone migdały domykają naszą chrupką kompozycję. Ale uwaga! Składniki muszą być wcześniej przygotowane, bo czas dodawania na patelnię jest bardzo krótki. No to do dzieła.
Przypominam też inne dania typu stir fry, które mogą Wam zasmakować: stir fry z tofu i groszkiem cukrowym, stir fry z rostbefem i szparagami, czy tradycyjne dania jak Pad Thai czy Pad See Ew.
- 250 g tofu
- 1 papryka, pokrojona w kostkę
- 1 cukinia, przekrojona na pół, z wydrążonymi gniazdami nasiennymi, pokrojona w plasterki
- 1 por, biała część, obrany, przekrojony na pół i pokrojona w plasterki
- 2 limonki
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 papryczka chili, drobno posiekana
- Łyżeczka żółtego curry
- Imbir posiekany wielkości połowy kciuka
- 2 ząbki czosnku, posiekany w plasterki
- Olej roślinny do smażenia
- Do podadania: ryż lub makaron ryżowy, garść uprażonych orzechów nerkowca lub migdałów, szczypiorek lub świeża kolendra
- Wszystkie warzywa musimy mieć wcześniej pokrojone. Jak w każdym daniu stir-fry, tempo dodawania składników na patelnię jest szybkie, więc wszystko musimy mieć pod ręką i przygotowane.
- Tofu kroimy w kostkę 2 cm na 2 cm i podsmażamy na woku lub patelni na głębokim oleju. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej, kiedy będzie rumiane i odkładamy na ręcznik papierowy.
- W małej miseczce przygotowujemy sos: mieszamy 1 łyżkę cukru brązowego, sok wyciśnięty z limonki, 4 łyżki sosu sojowego i drobno posiekaną papryczkę chili.
- Patelnię czyścimy i ponownie rozgrzewamy. Wrzucamy łyżeczkę curry, po chwili dolewamy trochę oleju (ok. łyżki). Dzięki przysmażeniu pasty na sucho jej smak będzie bardziej intensywny. Dodajemy posiekamy czosnek i imbir, mieszamy, po mniej więcej 30 sekundach wrzucamy pokrojony w paski por a po minucie paprykę oraz cukinię. Smażymy przez 2 minuty cały czas mieszając. Dodajemy przygotowany wcześniej sos. Całość mieszamy aby cukier się rozpuścił. P
- Podajemy z makaronem ryżowym lub ryżem, posypane szczypiorkiem i prażonymi orzechami (migdały, nerkowce)