Aromatyczna Królowa Pyszności. Chyba wszystkim podbiła serca. Przepisu zachwalać nie trzeba, bo każdy lubi klasyczną chrupiącą domową szarlotkę z cynamonem na kruchym cieście. A najlepiej na ciepło w towarzystwie bitej śmietany lub lodów waniliowych ze szczyptą cynamonu u boku.
Zapraszam na sprawdzoną domową szarlotkę z kruszonką.W jesienny wieczór po powrocie do domu, gdy już jest ciemno, weźmy ciepłą kąpiel i upieczmy taką właśnie szarlotkę. Jej słodki aromat unoszący się po całym domu zdecydowanie naładuje nam baterie.
A może znajdzie ktoś kto nie lubi szarlotki?
Ciasto jest idealne na blachę 30-40 cm.
Całkowity czas przygotowania: 1,5 godziny (50 minut pieczenia)
Składniki:
1 kg jabłek (najlepiej szara reneta lub antonówki)
500 g mąki
1/4 szklanki cukru
1 margaryna do pieczenia
2 cukry waniliowe
szczypta cynamonu
3 jajka
1 łyżka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Ciasto: przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Mieszamy wraz z cukrem oraz z cukrem waniliowym (z jednej saszetki). Dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę i rozcieramy aż powstaną drobne okruszki ciasta. Dodajemy 1 jajko i 2 żółtka (białka zachowujemy). Zagniatamy ciasto w kulę. Jeśli ciasto jest zbyt kruche i nie chce się połączyć, możemy dodać 2 łyżki wody lub mleka. Dzielimy na dwie części w proporcjach 1/4 i 3/4. 3/4 dajemy na 30 minut do lodówki, a 1/4 do zamrażarki.
- Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce. Kropimy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały i przysmażamy przez około 5 minut na patelni, posypane 1 saszetką cukru waniliowego i szczyptą cynamonu.
- Przygotowujemy pianę z białek. Miksujemy dwa białka z dodatkiem szczypty soli aż uzyskamy pianę.
- Po 30 minutach wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy na tortownicy obsypanej mąką. Wałek można owinąć folią, żeby ciasto się nie przyklejało. Nawijamy ciasto na wałek i przekładamy do formy. Można też uformować ciasto palcami bezpośrednio na formie do tarty. Ciasto nawijamy też na boki na wysokość około 1,5 cm. Dziurawimy spód widelcem. Na ciasto wykładamy kolejno jabłka, pianę z białek a na wierzch ścieramy na tarce na dużych oczkach ciasto wyjęte z zamrażarki.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.
Smacznego!
Zapraszam również do spróbowania nowego przepisu na szarlotkę z bezą.