Po krótkiej przerwie i totalnej życiowej rewolucji, wracamy. I to w powiększonym blogerowym składzie :)
W najbliższym czasie będziemy prezentować przede wszystkim kuchnię męża, ponieważ ze względu na bardzo małą tolerancję kubków smakowych nowego członka Trawki Cytrynowej, muszę jeść bardzo mało urozmaicone dania. Pracuję nad tym, żeby były jak najciekawsze, ale możliwości kobiety karmiącej są jednak mocno ograniczone. Póki co na talerzu królują ziemniaki z marchewką lub marchewka z ziemniakiem. Ale czego się nie zrobi dla najwspanialszej, młodej osóbki :)
Dziś przepis zaległy. Z czasów kiedy jeszcze mogłam jeść owoce egzotyczne :)
Soczysta, aromatyczna, lekka sałatka z mango. Doskonała na lato. Orzeźwiająca i jednocześnie sycąca. Bardzo ciekawa kompozycja smakowa o nucie słonej, słodkiej, kwaśnej i ostrej. Smak ten możemy odpowiednio modyfikować dodając mniej lub więcej cukru, chilli, sosu rybnego lub soku z limonki. Nasze ostatnie tajskie nowe odkrycie z ulubionym i dostępnym teraz mango.
Z pełną rekomendacją zapraszam do testowania. Sałatkę można też podać też z tofu, ale moim zdaniem krewetki dają jej najlepszego kopa. Podajemy od razu lub schłodzoną (nie później niż po 24 godzinach).
Czas przygotowania:
30 minut
4 porcje
Składniki:
Krewetki
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 ząbek czosnku
- pół posiekanej papryczki chilli
- sok z połowy limonki
Sałatka
- makaron ryżowy (300 g)
- 2 sztuki mango
- 3 łodyżki szczypiorku
- 1 czerwona papryka
- 3 ogórki gruntowe
- świeża kolendra
- garść orzechów nerkowca
Słodki sos chili:
- 2 ząbki czosnku
- 1 limonka
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki sosu rybnego
- pół łyżeczki płatków chili
- pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Przygotowanie krewetek:
- Oczyścić krewetki: należy oderwać krewetkom główki i usunąć skorupkę zaczynając od główki. Ogonek również usuwamy. Przy pomocy noża naciąć grzbiet krewetki wzdłuż na głębokość 2 -3 mm i wyciągnąć jelito.
- Rozgrzewamy patelnię i dajemy na nią sos rybny, cukier brązowy, chili i czosnek. Jak składniki się połączą (cukier rozpuści), wrzucamy krewetki i smażymy na dużym ogniu przez półtorej minuty. Skrapiamy sokiem z limonki i odstawiamy.
Przygotowanie sałatki
- Orzechy nerkowca kruszymy przy pomocy moździerza lub siekamy nożem. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, prażymy i odstawiamy.
- Przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy. Z reguły taki makaron należy przelać zimną wodą.
- Paprykę kroimy w kostkę lub paski.
- Ogórek obieramy i kroimy w słupki, szczypiorek siekamy pod kątem.
- Mango przekrajamy na pół, usuwamy pestkę i wydrążamy miąższ za pomocą łyżki. Kroimy w paski.
- Mieszamy wszystkie składniki sosu. Próbujemy, żeby sprawdzić czy balans słodkiego, słonego, ostrego i kwaśnego jest odpowiedni. Możemy posłodzić lub zaostrzyć w zależności od preferencji smakowych.
- Mieszamy makaron wraz ze składnikami, na końcu dodajemy sos. Posypujemy kolendrą i płatkami chili. Próbujemy, możemy dodać jeszcze sosu rybnego lub limonki.
Najlepiej serwować od razu lub schłodzoną prosto z lodówki.
Smacznego!