Idealna propozycja sezonowa, która w dodatku w dniu mamy powinna zadowolić każdą mamę:) No może poza mamami karmiącymi, które chyba truskawek nie powinny jeść… Na szczęście tartę można podać z innymi owocami, na pewno rewelacyjnie będzie smakowała z malinami lub borówkami amerykańskimi.Wszystkiego Najlepszego Kochane Mamy a tym, które pragną być mamami, Trawka Cytrynowa życzy, żeby ich marzenia już wkrótce się spełniły :)Proponowane ciasto jest idealne na formę 29 cm.To moja druga próba jeśli chodzi o robienie tarty, pierwsza tarta była zbyt krucha i nie udźwignęła masy. Po drobnej modyfikacji przepisu na ciasto, druga próba została zakończona sukcesem:) Życzę powodzenia!
Składniki na ciasto (na formę 29 cm):
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 125 g masła
- 2 łyżki cukru pudru (lub więcej jeśli chcemy aby ciasto było bardziej słodkie)
- łyżeczka ekstraktu waniliowego lub aromatu waniliowego
- 250 g mascarpone (podany w temperaturze pokojowej)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki śmietanki kremówki
Składniki na masę kremową:
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki kremówki (mocno schłodzona, wówczas lepiej się ubije)
- 3 łyżki cukru pudru
- łyżeczka ekstraktu waniliowego lub aromatu waniliowego
- 300-500 g truskawek
- mąkę przesiać wraz cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym i masłem na tortownicy. Dodać jajko i szybko zagnieść w kulkę. Kulkę owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 30 minut
- po 30 minutach wyjąć ciasto i rozwałkować na tortownicy obsypanej mąką. Wałek można owinąć folią, żeby ciasto się nie przyklejało. Nawinąć ciasto na wałek i przełożyć do formy. Można też uformować ciasto palcami bezpośrednio na formie do tarty, ważne aby nawinąć ciasto wysoko na boki
- ciasto podziurawić widelcem i odstawić formę do lodówki na kolejne 30 minut
- obciążyć ciasto fasolą, grochem, ryżem lub innym ziarnem na papierze do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec przez 15 z obciążeniem i około 12 minut bez obciążenia
- w międzyczasie roztopić w rondelku czekoladę, ostudzić i wymieszać ciepłą czekoladę z mascarpone 250 gr. Jeśli krem jest zbyt gęsty można dodać trochę kremówki
- ubić schłodzoną kremówkę wraz z 3 łyżkami cukru pudru i ekstaktem wanilii. Po ubiciu dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki
- ciasto odstawić do ostygnięcia, posmarować czekoladą, masą mascarpone i nałożyć owoce. Warto udekorować miętą.
Smacznego!
Zapraszamy do też do zapoznania się z naszymi innymi propozycjami z wykorzystanie truskawek [KLIK]. Jeśli podobają Ci się nasze przepisy, zapraszamy na nasz nowy fanpage na facebooku, na którym informujemy o nowych przepisach i i inspiracjach.