Do naszych garów powraca mąż z przepisem na danie kuchni azjatyckiej. W końcu wiosna, światło sprzyja, częściej będą pojawiać się dania obiadowe, bo już nie jemy obiadów w ciemności tylko przy pięknie zachodzącym słońcu.
Przepis na wieprzowinę z pól ryżowych został znaleziony na Kuchni Plus, a jego twórcami są pewni kudłaci kucharze, którzy owy przepis zawdzięczają wyprawie do Kambodży. Na angielskich stronach można znaleźć więcej informacji na temat tego przepisu (Paddy’s Field Pork) a po ich lekturze powstała nasza własna wersja.
Potrawa jest kwaśno-słodka i lekko pikantna, przesiąknięta zapachem i smakiem liści kaffiru, azjatyckie smaki są w niej idealnie zbalansowane. Do jej przyrządzenia potrzebujemy wiele składników, ale przede wszystkim czosnek, szalotka, liście kafiru, limonki, sos rybny i cukier brązowy tworzą idealną dla podniebienia intensywną wytrawną kompozycję. Jej przyrządzenie wcale nie zajmuje wiele czasu a uzyskane danie jest bardzo wyrafinowane.
Spodobał mi się dodatek jaj przepiórczych. Są idealne do sałatek czy dań głównych. Ich dodatek tak pięknie ożywia kolorystykę dania!
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 6
Składniki
- 0,5 kg polędwicy wieprzowej
- 100 g cukru brązowego
- 2 małe cukinie
- 3 marchewki
- 6 małych szalotek
- 6 jajek przepiórczych, ugotowanych na twardo, obranych i przekrojonych na pół
- 6 listków limonki kaffir
- 8 ząbków czosnku (6 do potrawy a 2 do dekoracji)
- 1 duży strączek chili
- 1 łyżka ketjap manis
- 3 łyżki sosu sojowego
- 125 ml sosu rybnego, wymieszanego z wodą w proporcji 1:3
- tarta skórka z 2 limonek
- sok z 1-2 limonek (dodawać wedle uznania i smaku)
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- kilka listków świeżej kolendry
- szczypiorek, drobno posiekany
4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki i usmażone w oleju na złoto
Ryż (najlepiej kleisty, jaśminowy)
Przygotowanie
- Zaczynamy od przygotowania składników. Polędwicę wieprzową kroimy w kostkę na kawałki 2-centymentrowe. Cukinie kroimy wzdłuż i wydrążamy za pomocą łyżki gniazda nasienne. Kroimy w paski. Marchewkę i szalotkę obieramy i kroimy na dość duże kawałki. 6 ząbków czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Siekamy drobno strączek chili. W dużym garnku nastawiamy wodę na ryż, solimy jedną łyżka soli, dodajemy ryż i gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.
- Do garnka wsypać cukier, podgrzać na małym ogniu, mieszając, aż się rozpuści. Dolać trochę sosu rybnego z wodą. Podgrzewać, aż zacznie ciemnieć, a następnie wlewać stopniowo resztę sosu rybnego z wodą, mieszając. Uzyskany sos studzimy.
- Wieprzowinę, szalotki, czosnek, chili, pieprz, ketiap manis, sos sojowy, skórkę i sok z limonki razem mieszamy w dość dużej misce. Dolewamy przygotowany wcześniej sos i pozostawiamy na kilkanaście minut do przejścia smaków.
- Do garnka wrzucić zamarynowaną wieprzowinę i gotować bez przykrycia około 8 minut na średnim ogniu, tak aby lekko się ścięła. Dodać liście kaffiru, cukinię i marchewkę. Przykryć i dusić na małym ogniu przez pół godziny, od czasu do czasu mieszając. Jeśli sos ma być gęstszy, pogotować jeszcze 10 minut bez przykrycia, ewentualnie dodać odrobinę mąki kukurydzianej.
- Na talerzach ułożyć ryż, obok wyłożyć wieprzowinę w sosie i udekorować połówkami jajek przepiórczych, płatkami smażonego czosnku, kolendrą oraz szczypiorkiem.
Smacznego!