Tym razem dynią zajął się małżonek. Będzie znowu zupka, ale tym razem na nutę tajską. Smak dyni idealnie wkomponowuje się w dania azjatyckie. W tym daniu słodkie smaki dyni, marchewki ,czerwonej papryki i mleczka kokosowego idealnie komponują się ze smakami kwaśnymi liści kaffiru oraz limonek. Całość zaostrzona jest imbirem i czosnkiem. Bardzo polubiliśmy smak smażonego czosnku z imbirem, możemy smażyć je razem posiekane lub utarte wcześniej w moździerzu. Dobry patent! Użyliśmy gotowej pasty curry, jest to więc wersja dla zarobionych :) Jeśli nie mamy liści kaffiru możemy użyć więcej tartej skórki limonki.
Smażymy na oleju kokosowym. To doskonały dodatek do dań azjatyckich, a do tego możemy go użyć również do pielęgnacji dłoni :)
Składniki:
– dwie pojedyncze piersi z kurczaka
– ok. kilograma dyni (nie obranej)
– 2 marchewki
– 1 papryka czerwona
– dwie łyżki pasty yellow curry
– 4 liście kaffiru
– 2 limonki
– sos rybny: 2-3 łyżki
– sos sojowy: 2-3 łyżki
– 2 puszki mleczka kokosowego
– 3 ząbki czosnku
– imbir wielkości kciuka
– pół litra drobiowego bulionu
– 3 łyżki cukru palmowego lub trzcinowego
– olej kokosowy do smażenia (jest rewelacyjny do dań tajskich. Możemy też użyć innego roślinnego)
Przygotowanie:
- kurczaka kroimy w kostkę 2×2 cm, mieszamy z pastą curry.
- na dnie sporego rondla smażymy na oleju kokosowym lub zwykłym drobno posiekany czosnek i imbir, po chwili dodajemy ok polowy puszki mleczka kokosowego, następnie dorzucamy kurczaka i dusimy na dużym ogniu. Następnie dorzucamy pokrojona w krążki o grubości ok. 0,5 cm marchewkę i dolewamy pozostałe z pierwszej puszki mleczko kokosowe.
- w międzyczasie obraną i pokrojoną w księżyce dynie pieczemy w piekarniku do momentu aż zrobi się miękka (ok 30 min w piekarniku na 180 stopniach)
- po 20 min do wywaru dodajemy liście kafiru, sos sojowy i rybny. Upieczoną dynie miksujemy na krem i dodajemy do zupy wraz z 0,5 l bulionu. Mieszamy i dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę 2×2 cm. Dodajemy również druga puszkę mleczka kokosowego oraz cukier. Całość gotujemy kolejne 10-15 min na średnim ogniu. Na 5 min przed końcem gotowania dodajemy starta z jednej limonki skórkę i sos z 2 limonek. Zupę można zaostrzyć dodając więcej pasty, w zależności od tego jaki lubimy poziom ostrości.
Smacznego!