Od samego początku planowałam zamieszczenie na blogu przepisu na pierogi. Nie ma jak klasyka :) Choć jest to banał i każdy ma swój własny najlepszy przepis. I choć każda babcia, mama lub teściowa robi najlepsze pierogi na świecie. I choć każdy kto je robi, nie korzysta z przepisu, lecz robi je “na oko”.
Najlepszy patent na pierogi jest następujący: zadzwonić do mamy, babci, cioci lub teściowej i powiedzieć, że ma się wielką ochotę na pierogi :) I czekać co się stanie:))
Ja się wczoraj nie rozczarowałam, na rodzinę można liczyć. Dzięki sprawnie przeprowadzonej akcji miałyśmy na talerzu 100 pierogów w niecałą godzinę. Miały być ruskie, ale że miałam w domu truskawki, zdecydowałyśmy się na zrobienie części ruskich i części z truskawkami.
Dziś więc nie zaskoczę, prezentuję banalny klasyk, który każdy zna: przepis na pierogi z truskawkami. Tak na rozpoczęcie sezonu i przywołanie lata. Wykonanie pierogów z truskawkami jest błyskawiczne, do realizacji w 30 minut (popularny Jamie powinien mieć ten przepis w swojej książce) i sprawi że będzie smacznie, wiosennie i z nutką nostalgii :P
Czas przygotowania: 30 minut
4 porcje
Składniki na ciasto:
- 0,5 kg mąki
- 0,4 litra ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy (można użyć rozpuszczonego masła)
- 1 łyżka soli
Nadzienie:
Truskawki, cukier puder
Realizacja:
- mąkę przesiać wraz z solą w misce. Powoli dodawać ciepłą wodę wraz z oliwą i zataczając koła drewnianą łyżką, połączyć ze sobą wszystkie składniki
- ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę. Wygniatać ciasto rękami przez około 7 minut, podsypując w razie konieczności mąką, tak aby ciasto nie kleiło się. Jak to mówiła moja babcia: ciasto ma być w dotyku sprężyste jak dojrzała pierś kobieca, wtedy jest dobre :)
- ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować pierwszą część, wyciąć szklanką kółka i na każde kółko dać cukier puder i truskawkę, złożyć pieroga w pół i zakleić. Czynność powtórzyć dla każdego kawałka ciasta
- wrzucić pierogi po 10 sztuk na wrzątek z oliwą i gotujemy maksymalnie 2 minuty
Podawać ze śmietaną i cukrem, ale to wiadomo:) Można też dodać miętę lub podać z bułką tartą zrumienioną na maśle.
Smacznego:)