Ostatnio bardzo często sięgamy po dania typu stir-fry, doskonale się sprawdzają, kiedy stale brakuje nam czasu. To popularna azjatycka metoda smażenia, polegająca na bardzo szybkim oraz krótkim smażeniu w wysokiej temperaturze. Najlepiej na dobrym woku. I żywym ogniu (choć my na tą wersję nie możemy sobie pozwolić). Tym razem do jej przygotowania wykorzystaliśmy gotowy, wywodzący się z kuchni japońskiej sos teryiaki, który dodatkowo podkręciliśmy imbirem. Sos nadaje potrawom bardzo wyrazisty, nasycony umami (modnie określę) smak. Ponadto dzięki niemu potrawy pięknie się błyszczą, a to dzięki wysokiej zawartości cukru. To też może być zgubą – nie polecam więc korzystania z tego produktu codziennie :D Dla przełamaniu smaku możemy również sięgnąć po chili i limonkę. A reszta to tak na prawdę wybór indywidualny, najczęściej podyktowany zasobami w spiżarni.
Więc dziś na szybko, bez zbędnego pitu-pitu, zapraszamy Was do przepisu.
- pierś z indyka (300 g)
- 5 łyżek sosu teriyaki
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki ryżowej lub kukurydzianej
- ½ papryki, pokrojonej w słupki
- 1-2 cm imbiru, drobno posiekanego
- 1 mała cebula, pokrojona w piórka
- 2-3 marchewki pokrojone w słupki lub wstążki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki wody
- Garść jarmużu
- prażony sezam
- Olej do smażenia (sezamowy lub rzepakowy)
- Pierś indyka kroimy w paski i marynujemy przez 2-3 godziny w 2 łyżkach sosu teriyaki. Po zamarynowaniu dodajemy jajko, dokładnie mieszamy całość. Pojedyncze kawałki indyka dokładnie obtaczamy w mące ryżowej i smażymy na rumiano na głębokim oleju.
- Osuszamy na ręcznikach papierowych.
- Wszystkie składniki kroimy jak podane jest w liście składników. Jarmuż blanszujemy przez pół minuty we wrzątku ( w sumie czasem tylko przelewam liście wrzątkiem)
- Przygotowujemy ryż lub makaron ryżowy według instrukcji na opakowaniu.
- W tym samym czasie na wok lub głęboką patelnię z łyżką oleju wrzucamy paprykę, po 2 minutach, gdy zmięknie, imbir, mieszamy i po chwili dodajemy cebulę (ze względu na wysoką temperaturę smażenia składniki cały czas mieszamy i dorzucamy co jakieś 20-30 sekund). Następnie dorzucamy marchewkę a po minucie indyka, zalewamy sosem teryaki, sosem sojowym, wodą, dodajemy łyżeczkę mąki ryżowej, wszystko intensywnie mieszamy aby obtoczyć składniki stir-fry w sosie. Pozostawiamy na 3 minuty. Dorzucamy jarmuż. Posypujemy sezamem.
- Podajemy z makaronem ryżowym lub ryżem. Smacznego!