Kochanie, ty dziś zrobisz śniadanie, a ja sobie jeszcze pośpię- prawda? Takie pytanie pada co weekend. Podobno z genami nie wygrasz i już od trzech lat staramy się zrozumieć, jak to jest możliwe, że córki wstają niczym skowroneczki, o 6 rano, niezależnie czy to poniedziałek, piątek czy niedziela. W weekendy nie raz rodzi się ta tęsknota za takim właśnie śniadaniem… Za takim leniwym, zjedzonym na spokojnie jakoś około południa…. I właśnie, jeśli jakimś cudem okazja na takie śniadanie jest (wyzwanie przyjął mąż) to polecamy meksykańską ucztę, śniadanie doskonałe również na brunch czy lunch, które da nam kopa i energię na cały dzień – przedstawiamy Wam Heuvos Rancheros (jajka ranczera) i naszą wersję na temat tego pożywnego dania. Śniadanie, idealne na syndrom dnia poprzedniego, czy po prostu solidną celebrację. To ostre danie meksykańskie, zawierające jajka, pomidory, fasolkę, chilli, z podanymi często na boku tortillami. A także z dodatkiem guacamole oraz ryżu. W wydaniu męża wyszło trochę niczym kuzyn szakszuki oraz english breakfast, mamy jajka, angielską fasolkę i wszystko zapiekamy razem w pomidorach. Jako dodatek podane zawsze przez nas cenione guacamole. To jak? Planujecie na weekend leniwe śniadanie?
- 1 cebula czerwona
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- ½ czerwonej papryki
- 1 duży, obrany pomidor malinowy lub pomidory z puszki (400 ml)
- 1 fasolka drobna w puszce
- 5-6 jajek
- Opcjonalnie: ½ chili
- Do posypania: świeża pietruszka lub kolendra
- Do podania: guacamole (link powyżej), pieczywo, tortille
- Cebulę, czosnek drobno siekamy, a paprykę i pomidor kroimy w kostkę.
- Cebulę i czosnek ( a także chili jeśli używamy) podsmażamy na dużej patelni na oleju rzepakowym (ok. 3 minut). Dodajemy czerwona paprykę. Smażymy kolejne 3-4 minuty. Dorzucamy pokrojonego w kostkę dużego pomidora malinowego lub puszkę krojonych pomidorów. Dusimy przez 5-8 min, dodajemy fasolkę i dusimy jeszcze przez 5 min. Gdy zgęstnieje, robimy zagłębienia łyżką ( w kilkucentrymentrowych odstępach), w które wbijamy jajka.
- Dusimy pod przykryciem, około 10 minut, w zależności jak bardzo lubimy mieć ścięte jajko. Jeżeli mamy odpowiednią patelnię, możemy ją wstawić to do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut.
- Całość można posypać posiekaną kolendra lub pietruszką.
- Podajemy na ciepło, z pieczywem lub tortillą.