Oficjalnie ogłaszamy lato. Choć nieoficjalnie delektujemy się nim już od ponad miesiąca;) Zmieniła się już nasza kuchnia. Jak co roku o tej porze króluje w niej prostota. Są ziemniaczki z fasolką i jajkiem sadzonym, zupa botwinkowa, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, na podwieczorek zajadamy bób. Z radością patrzę jak dzieciaki ochoczo wcinają zielone ziarenka i przypomina mi się moje dzieciństwo. Ale są też nowości. Koktajle, shaki, smoothies, czy jaka tam nazwa nam się spodoba, w których sprytnie przemycamy dzieciakom superfoodsy: ziarenka chia, szpinak, płatki owsiane. I owocowe lody, z niezastąpionych ikeowskich foremek, które robimy wraz z dzieciakami.
Dziś zapraszamy Was na kolorowe smoothie bowl, z tegorocznych truskawek i malin, ale jeszcze z zeszłorocznych zbiorów. Znalazły się gdzieś w zakamarkach zamrażarki. Do tego płatki kokosa, które otrzymamy po rozłupaniu świeżego kokosa. Mają niesamowity smak, który totalnie przebija suszony – to jedno z naszych ostatnich kulinarnych smaczków i odkryć. A do tego kiwi, trochę chia, borówki amerykańskie i mleko migdałowe (pyszne będzie też owsiane). Niech będzie kolorowo!
Po przepis hop na portal Hello Zdrowie, poświęcony zdrowemu stylowi życia. Bardzo polecam wszystkim, którzy interesują się zdrowym odżywianiem i sportem.
Ja jeszcze dodam, że modelka wyjątkowo niecierpliwiła się podczas tej sesji i istniało spore ryzyko, że miski stracą zawartość przed sfotografowaniem.