Nowy rok rozpoczynam przepisem na sałatkę, zgodnie z postanowieniem noworocznym o większej ilości przepisów na sałatki.
Sałatka cesarska jest idealna do przyrządzenia zimą, kiedy nie mamy dostępnych warzyw. Zawsze ją robię, kiedy nie mam akurat nic w kuchni i taka ponoć też jest historia jej powstania- pewien włoski kucharz prowadzący restaurację w Meksyku przyrządził tą sałatkę, kiedy nie miał dostatku składników. Akceptuję tą wersję powstania dania- ot pochwała śmieciowego jedzenia.
Istota sałatki cesarskiej tkwi w odpowiednio przyrządzonym dressingu- jest to połączenie surowego żółtka, sosu worcesteire, anchois i parmezanu. A składniki to sałata rzymska, grzanki i opcjonalnie kurczak. Ja lubię dodać też guacamole oraz pomidory. Możliwe są też modyfikacje: jeśli nie możemy się przełamać do zjedzenia surowego żółtka, można zastąpić je dwoma łyżkami śmietany lub majonezu (choć bardzo namawiam do oryginalnej receptury). Natomiast sałatę rzymską, która bywa trudno dostępna, można zastąpić sałatą lodową.
Porcje: 2
Składniki:
2 główki małej sałaty rzymskiej lub 1 mała główka sałaty lodowej
2 małe piersi z kurczaka pokrojone w paski
parmezan według uznania
4 kromki pieczywa tostowego
2 łyżki oliwy
Sos:
2 fileciki anchois
1 żółtko
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy dijon
1 łyżka startego parmezanu
2 łyżki oliwy
Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Składniki sosu miksujemy na jednolitą masę.
- Na patelni karbowanej lub zwykłej rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i dodajemy kurczaka. Solimy i pieprzymy. Smażymy kurczaka na dość dużym ogniu około 4 minut, aż będzie zrobiony. Odstawiamy do ustygnięcia.
- Sałatę myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym. Przekładamy do miski lub na talerze, dodajemy kurczaka i posypujemy do woli parmezanem.
- Sos podajemy z boku. Sałatkę serwujemy z opieczonym pieczywem (lub dietetycznie bez). Pieczywo możemy też pokroić w drobną kosteczkę i posypać nim sałatkę- tak będzie w zgodzie z oryginałem. Możemy serwować z ulubionymi dodatkami jak pomidory lub pokrojone w kostkę awokado.
Smacznego!