Na blogu można znaleźć już przepisy na pesto z rukoli oraz cukiniowe pesto, dziś kolej na pesto z suszonych pomidorów. Czyli smaczne danie dla zapracowanych. Pesto doskonale sprawdza się do kanapek, tostów, makaronów lub jako marynata do mięs. Jeśli nie wykorzystamy całości, zalejmy pesto w słoiczku oliwą tak, żeby było przykryte. Wtedy może stać w lodówce spokojnie kilka dni. U mnie zostało wykorzystane do kanapek oraz jako marynata do kurczaka, którego dodałam do makaronu również z dodatkiem pesto. Niestety nie udało mi się tego dania sfotografować, światło coraz bardziej działa na niekorzyść.
Składniki:
1 mały słoik suszonych pomidorów w oliwie (polecam wykorzystać domowe suszone pomidory, na które przepis podaliśmy TU)
łyżka migdałów (a najlepiej orzeszków piniowych)
1 ząbek czosnku
2 kopiaste łyżki tartego parmezanu
5 listków bazylii
kilka łyżek oliwy
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na gładką masę. Podlewamy oliwą, jeśli będzie zbyt suche. KONIEC. Chyba nie można tego dania spierniczyć :)