Przyrządzenie ciasteczek owsianych jest najprostszą formą wypieku, którą można opanować w kuchni. Ciasteczka owsiane doskonale jest przyrządzić jako wypadkową sprzątania szuflady czy szafki kuchennej, dodać pestki i płatki, które akurat nam zalegają i trochę na oko – nie trzeba się sztywno trzymać przepisu. I tak wyjdą. Ich pieczenie to również świetna forma spędzania czasu w kuchni z dzieckiem. Z dumą dodam, że moja mała kucharka opanowała już czynność spłaszczania kulek na ciastka i zaprezentowane na zdjęciu kształty to jej dzieło :D
* ciasteczka możemy zrobić w wersji bezglutenowej zamieniając mąkę pszenną na ryżową (tej dać troszkę mniej niż 1/2 szklanki) a proszek do pieczenia na 1/4 łyżeczki sody
* nasze ciasteczka są mało słodkie. Jeśli lubimy słodycz, możemy zwiększyć jego ilość, a jeśli całkowicie unikamy cukru, zamienić na miód.
* najlepiej smakują z ciepłą herbatą lub kawą. U mnie jak zwykle już zimna – życie :)
Smacznego :)
- 100 g masła lub oleju kokosowego (temp.pokojowa)
- 4 łyżki cukru (50 g)
- 1 jajko
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- ½ szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki słonecznika (50 g)
- 4 łyżki wiórków kokosowych (50 g)
- 4 łyżki żurawiny lub rodzynek (50 g)
- 2 łyżeczki kakao
- Masło lub olej kokosowy miksujemy wraz z cukrem. Dodajemy jajko, dalej miksujemy. Dosypujemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Z ciasta formułujemy kulki 2-3 cm, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległościach 2-3 m od siebie. Pieczemy w piekarniku 15-20 minut, aż będą złote. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia na blaszce.