Propozycja do podania na spokojny, leniwy niedzielny poranek, kiedy mamy ochotę na coś bardziej wyrafinowanego niż standardowa jajecznica . Jedną z przedstawianych już propozycji śniadaniowych na naszym blogu jest szakszuka, pyszne są też jajka w kokilkach. Do tego śniadania potrzebne będzie jajko w koszulce- do którego przyrządzenia całe życie podchodziłam jak do jeża. Jak się okazało zupełnie niepotrzebnie. Nie dowiecie się z tego artykułu jak zrobić je idealne w kształcie. Czasem wciąż moje egzemplarze mają niesforne “farfocle” z białka, a ja je wtedy po prostu obcinam. Czytałam ostatnio, że dobrą metodą jest zrobienie wiru w wodzie przed wbiciem jajka do garnka, wówczas białko otacza żółtko. Brzmi to sensownie i następnym razem zastosuję metodę. Moje zasady są proste: wodę solimy (można użyć octu, choć ja osobiście nie zauważyłam różnicy), jajko zawsze wbijamy wcześniej do kubka lub miseczki i wlewamy do wrzątku, które nie bulgucze i gotujemy równo 2 minuty zgarniając w międzyczasie łyżką strzępy białka na żółtko.
Drugim ważnym składnikiem śniadania będzie cypryjski ser halloumi. We Wrocławiu najlepszy kupuję u Greka na Wrocławskim Bazarze Smakoszy. Na Wikipedii przeczytałam, że przeciętny Cypryjczyk spożywa 8 kg tego sera rocznie, choć nie znalazłam nigdzie potwierdzenia dla tej informacji. Ale gdyby ten owczy ser był u nas łatwiej dostępny u i o bardziej przystępnej cenie to może nawet bym zawyżała statystyki. Jest to ser półtwardy, który idealnie nadaje się do smażenia czy grillowania (najlepiej na patelni grillowej), ponieważ się nie rozpuszcza. Ja podałam go grillowanego na pełnoziarnistej grzance, ze wspomnianym jajkiem w koszulce, awokodo, świeżym szpinakiem i pomidorami.
- 2 jajka
- ok. 100 g sera halloumi (4 plastry półcentymentrowe)
- 1 awokado pokrojone w paski, skropione sokiem z cytryny, żeby nie ciemniało
- 10 pomidorów koktajlowych
- garść umytego świeżego szpinaku
- 2 łodygi szczypiorku
- Pieczywo pełnoziarniste
- Oliwa
- Sól, pieprz
- Jajko oraz ser przyrządzamy jednocześnie i zajmuje to nie więcej czasu niż 5 minut. Dlatego pozostałe składniki warto sobie wcześniej przygotować. Pomidory, szpinak, awokado układamy na talerzach. Do niezbyt szerokiego garnka wlewamy wodę na wysokość mniej więcej 5 cm. Do wody dodajemy 1 łyżeczkę soli i gotujemy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, żeby woda nie bulgotała. Jajko (jedno) wbijamy do kubka lub miski i szybkim ruchem wlewamy do garnka. Gotujemy przez 2 minuty w międzyczasie zagarniając lekko białko na jajko. Jajko wyjmujemy łyżką cedzakową.
- Czynność powtarzamy też dla drugiego jajka, ale w międzyczasie przygotowujemy ser. Rozgrzewamy posmarowaną oliwą patelnię grillową (na indukcji moc 8-9) i kładziemy na nią plastry sera i szczypiorek. Smażymy przez 1-2 minuty z każdej strony, aż będą widoczne paski od patelni grillowej.
- Układamy ser i jajko na pełnoziarnistej grzance i podajemy z pozostałymi składnikami.