W tym tygodniu zostałam poproszona przez znajomą blogerkę Krysię, autorkę bloga modowego Moda po Ludzku (dedykowanego przede wszystkim kobietom 50+) o przyrządzenie i sfotografowanie potraw do stosowanej diety.
W menu diety znalazłam prosty przepis na krem z brokułów- zupę przyrządzaną bardzo często u mnie w domu. Pożywna, zdrowa, zielona zupa, której przyrządzenie nie zajmuje więcej niż 30 minut a potrzeba zaledwie kilku składników. Miałam w domu akurat własny bulion warzywny, który mogłam wykorzystać- wciąż realizuję moje postanowienia noworoczne o zdrowszej diecie. No oczywiście też czasem te postanowienia łamiemy, czego świadectwem była przedstawiona wczoraj tarta. Ale podobno w sobotę słodycze nie tuczą;)
Do zupy można dodać wiele dodatków: udekorować kleksem jogurtu lub ricotty, posypać parmezanem lub uprażonymi migdałami, posypać pietruszką i bazylią. Możemy też podać z pieczoną bagietką z masełkiem czosnkowym.
Składniki:
2 małe główki brokułów
1 ziemniak średniej wielkości
1 ząbek czosnku
1 szalotka
litr bulionu warzywnego
sól morska i świeżo zmielony pieprz
2 łyżki oliwy
Do podania: starty parmezan lub grana padano, 3 łyżki jogurtu lub serka ricotta, bazylia. Możemy również posypać prażonymi migdałami.
Przygotowanie:
- Obieramy ziemniaka, cebulkę i szalotkę. Różyczki brokułów należy odkroić.
- Ziemniak i szalotkę kroimy w kostkę a czosnek siekamy.
- Do garnka wlewamy dwie łyżki oliwy i wrzucamy szalotkę oraz czosnek. Smażymy na średnim ogniu mniej więcej dwie minuty, tak żeby cebula była szklista i zalewamy całość bulionem, dodając brokuły oraz ziemniak. Całość gotujemy pod przykryciem przez mniej więcej 20 minut aż warzywa będą miękkie.Całość miksujemy blenderem.
- Podajemy udekorowane kleksem jogurtu, ricotty, z dodatkiem startego parmezanu lub uprażonych migdałów.
Jeśli krem nie wyszedł nam wystarczająco gęsty, zawsze warto “mieć w pogotowiu” jeszcze jednego ziemniaka i ewentualnie ugotować go osobno, dodać do kremu i ponownie zmiksować.
I to wszystko!
Smacznego :)