Patrząc na przepisy, które do tej pory zamieściliśmy na blogu, stwierdziłam, że wyraźnie brakuje zwykłych, prostych w przygotowaniu dań obiadowych, które na co dzień jadamy. Skupiłam się na naszych wynalazkach i “popisówkach kulinarnych”, a o tych prostych zapomniałam. Oczywiście na co dzień jemy proste dania. Taka jest nasza kuchnia, lecz została brutalnie zmarginalizowana. Błąd naprawiam. Warto zatrzymać się na chwilę i te dania udokumentować- to moje postanowienie. Bo właśnie takich przepisów najchętniej poszukujemy- żeby zjeść smacznie, nie tracąc przy tym zbyt wiele czasu na przygotowanie. Źródło informacji: wywiady swobodne z przyjaciółmi ;)
Przykładem prostego dania jest bardzo wyrazisty w smaku kurczak w marynacie cytrynowo-tymiankowej zapiekany z bakłażanem i mozzarellą. Kurczaka wystarczy zamarynować tylko 30 minut przed przygotowaniem, żeby uzyskał odpowiedni smak. A może być nawet krócej. Kurczaka zapiekamy z grillowanym bakłażanem i mozzarellą i podajemy z ulubioną najprostszą mieszanką sałat u boku. Do przygotowania tego dania idealna będzie patelnia grillowana z odkręcana rączką (moje ostatnie rewelacyjne odkrycie), choć zwykłą patelnię również można użyć. Kurczak w takiej marynacie idealnie również sprawdzi się jako danie z grilla.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
Czas przygotowania: 30 minut
Przepis na 3 porcje
Składniki:
2 piersi z kurczaka
sok wyciśnięty z jednej cytryny
1 mały bakłażan
1 kulka sera mozzarella
2 łyżki suszonego tymianku
3 łyżki oliwy
2-3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
Opcjonalnie: świeży tymianek lub bazylia
Sałatka:
Kilka garści rukoli i radicchio
10 pomidorków koktajlowych
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy dijon
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Każdą pierś z kurczaka przekroić wzdłuż na dwie takie same części. Następnie, każdy kawałek przekroić jeszcze w poprzek- tak aby z każdej piersi otrzymać 4 kawałki kurczaka.
- Przygotować marynatę: w średniej wielkości misecczce wymieszać oliwę, tymianek wraz z sokiem z cytryny (trochę soku z cytryny zostawiamy), solą i pieprzem, przełożyć do miski pociętego w kawałki kurczaka i wymieszać tak, aby marynata pokryła równomiernie kurczaka. Odstawić na 30 minut.
- Bakłażana kroimy ostrym nożem wzdłuż aby otrzymać paski. Każdy solimy i pieprzymy, odstawiamy i po 10 minutach przykładamy ręczniki papierowe i odsączamy z nich wodę. Kroimy na takie kawałki, aby wielkością odpowiadał wielkością pokrojonym kawałkom kurczaka. Mozzarellę kroimy w paski.
- Rozgrzewamy na patelni (najlepsza będzie patelnia grillowa) olej i po chwili przekładamy na niego bakłażana i smażymy z każdej strony po 3 minuty. W międzyczasie włączamy piekarnik na funkcję grill, 170 stopni. Bakłażana zdejmujemy z patelni i na patelnię dajemy kurczaka ( w razie potrzeby, jeśli patelnia jest sucha, dodajemy oleju). Kurczaka smażymy z każdej strony po 3 minuty. Odstawiamy z ognia, na każdym kurczaku układamy plaster bakłażana oraz mozzarelli. Wkładamy patelnię do piekarnika, a jeśli nie jest żaroodporna, to przekładamy kurczaka do naczynia żaroodpornego. Całość zapiekamy przez 8 minut. Wyjmujemy z piekarnika i dekorujemy świeżym tymiankiem lub bazylią i wyciskamy jeszcze na całość sok z cytryny.
- W międzyczasie przygotowujemy sos do sałatki. Mieszamy oliwę z musztardą, sokiem z cytryny i musztardą. Solimy i pieprzymy wg uznania. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Sałaty polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem
Smacznego!