Lasy rozpieściły nas w tym roku obficie obdarowując grzybami. Każdy kto doświadczył grzybobrania w tym roku, wie jakich ono dostarczyło pozytywnych emocji! A zapach lasu i grzybów jeszcze długo pozostanie w pamięci. Jedzmy więc grzyby ! Tym bardziej, że to jedne z tych nielicznych produktów, które możemy uznać za w pełni naturalne, rosnące dziko, powstające bez ingerencji człowieka.
A tymczasem na obiad podano makaron z lekkim sosem grzybowym. Lekkim, bo tylko delikatnie okraszonym śmietanką, z dodatkiem białego wina i świeżej natki pietruszki. Posypany szczerze parmezan i voila!
Makaron z grzybami
Prep Time
Cook Time
SUMA
Autor: Trawka Cytrynowa
Ilość porcji: 2
Składniki
- 200 g ulubionego makaronu (u nas spaghetti, ale też by mi tu pasowało penne i pappardelle)
- ok. 150 g grzybów
- 2 łyżki oliwy
- ½ cebuli
- 2 małe zabki czosnku
- 2 łyżki masła
- ¼ szklanki białego wina
- 4 łyżki śmietanki (30%)
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Gotujemy w garnku osoloną wodę i przygotowujemy w niej makaron al dente.
- Grzyby oczyszczamy za pomocą pędzelka, w razie potrzeby krótko płuczemy pod bieżącą wodą. Większe kroimy a mniejsze pozostawiamy w całości.
- Rozgrzewamy dużą patelnię, wlewamy na nią oliwę. Wrzucamy grzyby, doprawiamy solą i pieprzem. Ciągle mieszając, smażymy, aż się zrumienią przez 10-12 minut. Dorzucamy masło, posiekane czosnek i szalotkę lub cebulkę. Smażymy jeszcze 3 minuty. Dodajemy wino i gotujemy przez 3 minuty. Na koniec dolewamy śmietankę, posypujemy natką pietruszki.
- Podajemy z parmezanem.
- Smacznego :)