Przyznam, że trochę nie do końca czuję się komfortowo sięgając latem po owoce egzotyczne, gdy wokół mamy dostępnych tak wiele smakowitych i pachnących polskich owoców, w doskonałych cenach. Dla mango zamieniam się jednak w ignoranta kultury lokalnej, czując się usprawiedliwiona faktem, że jakże trudno o jego zamiennik. Nie wiem cóż mnie urzeka w tym owocu, ale jego smak, kolor są jedyne w swoim rodzaju i nie potrafię go sobie odmówić nawet w sezonie owocowego dobrobytu. Dzisiejszy koktajl to trochę wariacja na temat mango lassi. Choć lassi to napój wywodzący się z Indii, jest również bardzo popularne w Tajlandii. Tamtejsza kuchnia jest również znana z innego napoju z mango, ale na bazie mleczka kokosowego, zwany Nam Maprao Ma Mung. Choć w kuchni bardzo często wykorzystuję dodatek mleczka kokosowego, to jednak ze względu na cenę, wolę wykorzystywać inne dodatki do koktajli. Zrobiłam więc napój na bazie jogurtu i wody, jak lassi, a dla smaku dorzuciłam 2 łyżeczki wiórków kokosowych. Dla przełamania słodyczy, mamy dodatek skórki z limonki. A dla dodatkowej dawki zdrowia, możemy dorzucić 2 łyżeczki nasion chia – pamiętajmy jednak, że one pęcznieją, więc jeśli koktajl będziemy przechowywać dłużej, to nabierze galaretowej konsystencji.
Smakoszom mango polecam również inny przepis na Smoothie z Mango i Bananem lub tajską sałatkę z mango i krewetkami, która wciąż plasuje się wśród najpopularniejszych przepisów z naszego bloga. Lub modny i zdrowy pudding chia z mango. Smacznego :)
- 2 mango
- 1,5 szklanki jogurtu naturalnego
- 0,5 szklanki wody
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- szczypta kurkumy
- skórka starta z limonki
- Opcjonalnie 2 łyżeczki nasion chia dla zdrowia
- Mango obieramy ze skórki i obkrajamy miąższ. Dajemy do miksera, wraz z jogurtem, wodą , miodem i wiórkami kokosowymi. Miksujemy dość długo, aż konsystencja będzie dość gładka. Podajemy schłodzone.