Już nadszedł chyba czas na prezentację wpisów świątecznych. Zapraszam do zapoznania się ze świątecznym wydaniem Magazynu Kocioł, w którym znajdziecie mnóstwo inspirujących przepisów wielkanocnych. Wraz z dziewczynami przygotowałyśmy wspólne śniadanie już w lutym :) Ja ze swojej strony serwowałam mazurek różany, do którego wykonania użyłam domowej konfitury z płatków róży. Tradycyjnie mazurek wykonujemy na blasze do ciasta i później wykrawamy w romby, lecz do magazynu zrobiłam wersję ciasteczkową.
Trochę też eksperymentowałam z ciastem na mazurek. Realizacja pierwszego lepszego przepisu z internetu zakończyła się katastrofą. Dopiero rady starszyzny i stara książka kucharska okazały się niezawodne. I już wiem jak zrobić ciasto na mazurek idealne:
– używamy mąki krupczatki
– dodajemy ugotowane żółtka
Z tym zestawem ciasto musi się udać.
- Czas przygotowania: 1 godzina
- Ilość porcji: blacha do pieczenia
- Składniki:
- Na ciasto:
- 300 g mąki krupczatki
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 3 ugotowane żółtka
- Na masę:
- 100 g serka mascarpone
- 100 g konfitury z płatków dzikiej róży (płatki róży w cukrze)
- opcjonalnie łyżeczka cytryny
- Do posypania:
- 50 g płatków migdałów
- płatki róży
- Żółtka przecieramy przez sitko. Z przesianej mąki, posiekanego w drobną kostkę masła, żółtek oraz cukru zagniatamy ciasto (tylko do połączenia składników). Owinięte folią dajemy na godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy foremką okręgi. Wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Nakłuwamy ciasto widelcem. Pieczemy 15-20 minut, do lekkiego zezłocenia. W czasie pieczenia mieszamy serek z konfiturą i cytryną. Mazurki wyjmujemy, studzimy, smarujemy masą i posypujemy migdałami. z konfiturą i cytryną. Mazurki wyjmujemy, studzimy, smarujemy masą i posypujemy migdałami. Możemy też upiec ciasto w całości, a po ochłodzeniu posmarować masą i wówczas pokroić w romby.