Placki z cukinii to obok placków ziemniaczanych smak “plackowej klasyki”. My robimy je łącząc ciasto przypominają naleśnikowe ze startą cukinią, porem, koperkiem i opcjonalnie czosnkiem. Mąkę należy dodawać stopniowo, do uzyskania odpowiedniej konsystencji- ciasto ma być dość “zwarte”. Wówczas nie będzie problemów z przewracaniem ich na patelni. Cukinię należy utrzeć 10 minut wcześniej i dokładnie odsączyć z wody.
Bardzo lubią dodatki: pysznie smakują z tzatzykami lub zimnym, orzeźwiającym jogurtem, serem typu feta, łososiem wędzonym i kaparami. Ta ostatnia wersja jest bardziej sycąca- idealna na obiad.
Placki z cukinii
Prep Time
Cook Time
SUMA
Autor: Trawka cytrynowa
Składniki
- 500 g cukinii (mniej więcej 2 cukinie)
- 270 g mąki pszennej (mniej więcej 1,5 szklanki)
- 1 por (biała część)
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju rzepakowego + do smażenia
- 80 ml mleka
- pęczek koperku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Przygotowanie
- Umytą, nieobraną cukinię ścieramy na tarce na grubych lub drobnych oczkach (ja preferuje grube, choć tym razem akurat starłam nie drobnych). Por obieramy z zewnętrznej warstwy, kroimy wzdłuż i kroimy na wąskie paski (takie jakby półksiężyce).
- W dużej misce delikatnie ubijamy jajka. Dodajemy mleko, mniej więcej ⅔ mąki, sól, pieprz, olej rzepakowy i dokładnie mieszamy (możemy zmiksować mikserem). Ciasto ma mieć konsystencję gęstszą niż naleśnikowe. Dodajemy cukinię, por, koperek i opcjonalnie przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy dokładnie. Dosypujemy mąkę (tą dozujemy do uzyskania dość gęstej konsystencji) i jeszcze raz mieszamy.
- Rozgrzewamy patelnię z 1 łyżką oleju i wykładamy łyżką na patelnię masę. Smażymy po 3-3 minuty z każdej strony na lekko złoty kolor. Po każdej partii dodajemy niewielką ilość oleju,
- Podajemy z ogórkowym dipem jak tzatzyki lub naszą ulubioną wersją: jogurtem, łososiem wędzonym, koperkiem i opcjonalnie kaparami.