Smaczna, letnia sałatka z pieczonych buraków, przełamana kwaśnymi owocami (najlepsze będą jeżyny, choć maliny też się doskonale sprawdzą) i goryczką rukoli. Ważne, żeby buraki były upieczone lub zgrillowane. Raz chciałam, żeby było łatwiej i szybciej i kupiłam obrane, ugotowane buraki i zdecydowanie różniły się smakiem i strukturą. I druga sprawa to ocet balsamiczny – pozycja obowiązkowa- połączenie buraków i octu balsamicznego jest nie do podrobienia i ot po prostu smakuje. Inspirację znalazłam w książce kucharskiej Warzywo Dominiki Wójcik, którą swoją drogą bardzo polecam, świetne źródło inspiracji na dania z warzywami w roli głównej.
Sałatka z pieczonych buraków i jeżyn
Prep Time
Cook Time
SUMA
Autor: Trawka Cytrynowa
Ilość porcji: 4
Składniki
- 6-8 małych buraków w skórce
- 2 garście jeżyn (możemy zastąpić malinami)
- 100 g fety
- garść rukoli
- łyżka mięty
- opcjonalnie słonecznik lub orzechy
- Dressing
- 1 szalotka
- 6 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- klika jeżyn lub malin
Przygotowanie
- Buraki zawijamy w folę aluminiową i pieczemy przez 40 minut w 200 stopniach w piekarniku. Wyjmujemy i pozostawiamy do ochłodzenia. Obieramy, kroimy w kostkę i odkładamy do miski.
- W mikserze miksujemy składniki dressingu. Zalewamy dressingiem buraki i pozostawiamy w lodówce na 30 minut do "przegryzienia".
- Dodajemy pozostałe składniki sałatki i gotowe. Smacznego :)