Prosty przepis na sałatkę ziemniaczaną, tym razem z wędzonym pstrągiem. Pomysł podpatrzony u Jamiego Olivera. Młode Ziemniaki, rzodkiewka, wędzony pstrąg, to musi grać- pomyślałam. I zagrało, na pewno tą sałatkę już wkrótce powtórzę. Może uda mi się dostać fajnego wędzonego pstrąga na jakimś górskim łowisku? Wtedy to już będzie rewelacyjnie:)
Czas przygotowania: 30 minut
5 porcji
- kg ziemniaków
- 1 duży wędzony pstrąg (można zastąpić inną ulubioną wędzoną rybą, na przykład makrelą)
- 1 czerwona cebula
- 4 łyżki kaparów
- pół opakowania ulubionych kiełków, na przykład rzodkiewki lub lucerny ( w oryginalnym przepisie była rzeżucha)
- 6 dużych rzodkiewek
- posiekane listki pietruszki (do woli)
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- gęsta śmietana 30% (może być kremówka), 6 łyżek
Wykonanie
- ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie, żeby wciąż były lekko twardawe. Odlać, ostudzić. Ja gotuję zawsze ziemniaki w mundurkach i obieram po ostudzeniu
- pokroić rzodkiewkę w paski, cebulę w piórka lub kosteczkę, ziemniaki w kosteczkę
- wymieszać ziemniaki ze śmietanką, oliwą, solą, pieprzem, pietruszką (zostawiamy trochę pietruszki do posypania na wierzchu), cytryną, kaparami i cebulką
- na wierzch sałatki ułożyć kawałki pstrąga, rzodkiewki i posypać kiełkami i pozostałą pietruszką
Smacznego :)