Jak przyrządzić smaczny sos barbecue, który jest gwarancją sukcesu dla potraw z grilla, skrzydełek, żeberek i burgerów. Sos o smaku wytrawnym, ostrym a jednocześnie lekko słodkawym.
Składniki proponuję na ilość imprezową. Jeśli potrzebujemy użyć sosu tylko jako dodatku do jednego dania, należy pomniejszyć ilość składników o połowę. Liczba składników jest duża, ale prawdopodobnie większość znajdziemy w domowej spiżarni.
Proponuję podanie sosu do żeberek z grilla lub burgerów.
Składniki (na litrowy słoik):
- 7 ząbków czosnku
- 1 średniej wielkości cebula
- 2 puszki pomidorów
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki musztardy dijon
- 1/2 szklanki octu z czerwonego wina
- 1 łyżka sosu Worcester
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka mielonego suszonego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego), rozgniecionego lub startego
- 1 łyżeczka nasion kolendry (rozgniecionych w moździerzu)
- 1 łyżeczka gałki muszkatałowej
- pół łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżka kakao
Przygotowanie:
Posiekać cebulę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, dodać cebulę i usmażyć do miękkości. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilkę razem smażyć, dodać pomidory i resztę przypraw. Sos gotować na małym ogniu, aż zredukuje się mniej więcej o połowę. Zmiksować na gładką masę. Przełożyć do słoika. Serwować jako dodatek lub marynata do mięs.