Propozycja grillowa na nutę amerykańską. Sos blue cheese stanowi rewelacyjny dodatek do np. burgerów (do których dodałam również sos BBQ, widoczny na zdjęciu, przepis dostępny pod linkiem- KLIK). Serwuję go również jako dip do takich warzyw jak papryki czy marchewki. Może być też użyty jako dressing do sałaty lodowej. Czy smakuje? Kto lubi ser typu lazur, rokpol, będzie usatysfakcjonowany.
Wczoraj też próbowałam sosu Blue Cheese w restauracji Whiskey in The Jar we wrocławskim rynku, gdzie byłam zaproszona na spotkanie dolnośląskich blogerów. Jedzonko i drinki były wyśmienite (kuchnia tex-mex) i był też sos blue cheese. Bardzo podobny w smaku do mojego, ale podany na ciepło.
Jest to kolejny przepis, który publikowałam w ramach artykułu o BBQ w letnim numerze Spring Plate.
- 100 g sera z niebieską pleśnią np. lazur, rokpol, danish-blue, roquefort
- 4 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku