Z quinoą, czyli komosą ryżową, poznałam się niedawno. Zwróciłam na nią uwagę na innych blogach oraz programach kulinarnych. A jak poczytałam o jej zdrowotnych właściwościach to wiedziałam, że muszę ją spróbować. Niestety nie jest łatwo komosę dostać, ale od czego mamy lokalne ekologiczne sklepiki ze zdrową żywnością. Udało się ją zakupić we wrocławskim sklepiku, zlokalizowanym na moim osiedlu- Rarytasy Dolnośląskie.
Inspirację na na sałatkę świąteczną z quinoą znalazłam na blogu Family Spice. Gdy zobaczyłam jej kolory, wiedziałam, że muszę zrobić coś podobnego, ale przerobić na nasze warunki. Sałatka niezwykle “cieszy oko”, więc idealnie nada się na świąteczny stół jako dodatek na przykład do głównego dania z drobiu: kaczki czy indyka przygotowanych na nutę słodką.
Zaznaczam jednak, że składniki sałatki stanowią odważne połączenie smakowe, znajdą się na pewno jej zwolennicy jak i też przeciwnicy (u mnie mąż nie zaakceptował), choć nawet i Ci ostatni od święta mogą ją spróbować ;)
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 6
Składniki:
150 g komosy ryżowej
2 małe pomarańcze
kiść czerwonych winogron (najlepiej bez pestek)
1 granat
świeży szpinak, bez łodyżek, drobno posiekany ( w oryginale jarmuż, niestety trudno dostępny)
garść orzechów włoskich, drobno posiekanych (mogą być też migdały)
kilka listków mięty
Pół cytryny
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Komosę ryżową płuczemy dokładnie na sitku z drobnymi oczkami. Następnie przesypujemy do rondelka i zalewamy wodą w proporcji 2:1 (wody ma być dwa razy więcej niż komosy), dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy na małym ogniu przez około 12-15 minut aż woda zostanie wchłonięta a komosa będzie miękka.
- Przygotowujemy składniki. Granat kroimy na pół i wydrążamy pestki, pomarańcze obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, usuwając pestki i biały naskórek.
- Winogrona kroimy w poprzek i wzdłuż (na 4 części). Jeśli mamy winogrona z pestkami to wydrążamy pestki.
- Gdy komosa ryżowa przestygnie, mieszamy składniki sałatki: komosę, pomarańczę, granat, szpinak, miętę i orzechy.
- Przygotowujemy sos: wyciskamy sok z połówki pomarańczy oraz połówki cytryny. Mieszamy wraz z miodem, 2 łyżkami oliwy, solimy i pieprzymy do smaku.