Przepis na tajskie zielone curry z dodatkiem sezonowego rarytasu w postaci groszku cukrowego. Właśnie teraz, póki jest dostępny, warto skusić się na przygotowanie tej właśnie potrawy. Bo jest po prostu do curry stworzony. Dodaliśmy jeszcze cukinię, pomidorki koktajlowe i marchewkę, ale idealnie nada się również bakłażan (w szczególności tajski), papryka, szpinak i fasolka szparagowa. Za to cenimy dania, które wychodzą z jednego garnka- nie musimy sztywno trzymać się przepisu, ale doprawiać potrawę według uznania przez cały czas tworzenia. Pamiętajmy jednak o podstawowych składnikach potrzebnych do wykonania tajskiego curry: mleczku kokosowym, sosie rybnym, liściach kafiru i limonkach. Bazujemy na gotowej paście curry, można dostać bardzo dobre pasty bez zbędnych ulepszczaczy.
To pyszne danie przygotował mój mąż idealny. Po miesiącu jedzenia przede wszystkim dań włoskich lub polskich z wykorzystaniem naszych wspaniałych nowalijek, miałam wielką ochotę na coś tajskiego. I mąż to życzenie spełnił. To są właśnie małe, miłe, cenne chwile. Przypominam też nasze inne przepisy na dania tajskie pod etykietą Tajlandia. Uzbierało już się 14 przepisów, między innymi na pyszne żółte curry z krewetkami, curry orzechowe czy też lekkie dania jak spring rolls czy sałatka z mango.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 6
- podwójna pierś z kurczaka pokrojona w paski
- dwie łyżki zielonej pasty curry
- dwie puszki mleczka kokosowego
- szklanka bulionu z kurczaka lub warzywnego (można pominąć i zrobić na samym mleczku, wtedy dodać jeszcze jedno)
- dwie duże garście groszku cukrowego
- pomidory koktajlowe(10 sztuk)
- 2 średnie marchewki pokrojone w talarki lub pół talarki
- dwie wydrążone cukinie
- świeża kolendra
- dwie limonki, sok i starta skórka z 1 szt.
- 6 liści kafiru
- łyżka oleju kokosowego lub roślinnego
Do podania: ryż jaśminowy lub basmati