Przepis na poniższą tartę znalazłam w ostatnim numerze magazynu Kuchnia. Bardzo smaczna o wyrazistym smaku, choć bardziej pracochłonna w wykonaniu niż proponowana już przez mnie tarta z kremem mascarpone [KLIK].
Gdyby Święta Bożego Narodzenia wypadały w czerwcu lub sezon na truskawki był w grudniu, ta tarta mogłaby być potrawą świąteczną. Korzenny smak ciasta uzyskany przez dodanie cynamonu, skórki pomarańczy i gałki muszkatałowej nadają tarcie wytrawny i świąteczny charakter.
Proponowane ciasto jest na 5 małych foremek, u mnie było idealne na formę 29 cm.
Składniki na ciasto:
- 175 gram masła
- 150 gram cukru pudru
- skórka otarta z pomarańczy lub cytryny
- 3 żółtka
- 250 gram mąki
- 150 gram mielonych orzechów laskowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka startej gałki muszkatałowej
Masa:
- 500 gram pokrojonych truskawek
- 50 gram cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego ( w oryginlnym przepisie są ziarenka z wanilii)
- 2 łyżeczki konfitury z malin lub z dzikiej róży
- sok z połówki pomarańczy
- 30 gram mąki kukurydzianej (ja tym razem robiłam bez, sos jest wtedy mniej zwarty)
Dodatkowo:
1 jajko, cukier puder oraz gęsta śmietana
Realizacja:
- utrzeć mikserem masło wraz z cukrem pudrem i skórką pomarańczy lub cytryny. Kiedy masa będzie puszysta, dodać żółtka, wciąż ucierać. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, orzeszki, przyprawy i mieszać na niskich obrotach, tak żeby wszystkie składniki się połączyły
- ulepić z ciasta kulkę i odłożyć do lodówki na 2 godziny
- wyjąć ciasto, kroić na dwie części, jedną wielkości 1/4, drugą wielkości 3/4. Większą część rozwałkować (najlepiej wałkiem pokrytym folią spożywczą, wówczas ciasto nie będzie się przyklejać) i nałożyć do formy. Jeśli ciasto jest zbyt kruche, można ciasto nałożyć bezpośrednio na formę i uformować palcami. Włożyć na 30 minut do lodówki
- resztę ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia i pokroić w centymetrowe paski. Włożyć do lodówki na papierze do pieczenia na formę do tarty. Całość wyjąć z lodówki po 30 minutach
- piekarnik rozgrzać do 180 stopni
- przygotować masę: połączyć wszystkie składniki masy i wyłożyć na formę.
- na wierzchu ułożyć kratkę z pasków z ciasta. Jeśli paski będą się łamać, to po prostu połączyć kilka pasków w jeden długi pasek. Efekt smakowy będzie ten sam:). Posmarować paski roztrzepanym jajkiem
- piec 30-35- minut w temperaturze 180 stopni
- odstawić na 30 minut do ochłodzenia, dopiero po tym czasie pokroić
Podawać obowiązkowo z gęstą śmietaną.
Smacznego!
Tak wygląda tarta po wyciągnięciu z piekarnika: