Zupa limonkowa to południowo amerykańska alternatywa smakowa dla naszej poczciwej zupy ogórkowej czy kapuśniaku. A że cytrusy to moja słabość, to zupa bardzo przypadła mi do gustu i postanowiłam zaprezentować ją w bardzo wartościowym artykule ostatniego numeru magazynu Kocioł, poświęconego posiłkom, które mogą wspomóc w zwalczaniu syndromu dnia poprzedniego. Temat idealny na karnawał! I chyba dobrze każdemu znany. Początkowo pomyślałam to o prezentacji zupy ogórkowej, ale zdecydowałam się pokazać coś z twistem, więc wybór padł na limonki.
Podobno dowiedziono, że produkty, typowe dla danego klimatu, są najlepiej dostosowane do potrzeb zamieszkujących go ludzi. Ponieważ lata ludność przystosowywała się do dobrodziejstw, które ziemia dostarcza. Brzmi racjonalnie. Więc egzotyka jak najbardziej na tak, ale bez przesady. Cytrusy doskonale gaszą pragnienie jak też schładzają organizm, dlatego są tak wartościowe dla osób mieszkających na południu. Nam za to dostarczają dodatkowych wrażeń dla kubków smakowych i pomagają zwalczyć różne dolegliwości. Na przykład kaca ;)
Przedstawiam więc zupę na kaca idealną. Najlepiej smakuje na następny dzień. Bardzo ważne są dodatki: kolendra, awokodo i tortille dają dokładnie to, czego zupie potrzeba i wyróżnia ją na tle konkurencji.
- Składniki:
- 600 ml bulionu z kurczaka (przygotowanego na udkach, które zachowujemy do zupy)
- 3 duże pomidory malinowe
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 4 limonki
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka oliwy
- Dodatki:
- awokado
- świeża kolendra
- 2 tortille pszenne
- 1 limonka
- Pomidory obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Cebulę drobno szatkujemy a czosnek wycisamy przez praskę. Papryczki drobno siekamy. Do garnka wlewamy oliwę, dodajemy cebulę, czosnek i papryczki. Chwilę smażymy, aż cebula i czosnek się zeszklą. Dosypujemy pomidory. Po 5 minutach dolewamy bulion i wyciskamy sok z 4 limonek. Doprowadzamy do wrzenia.
- W międzyczasie kroimy w paski awokado a pozostałą limonkę w plasterki. Tortille podsmażamy na suchej patelni przez 2 minuty z każdej strony lub opiekamy w piekarniku rozgrzanym do 150 °C przez 5 minut. Kroimy w paseczki.
- Na dno miseczek dajemy mięso z kurczaka, zalewamy zupą, dodajemy awokado, plasterki sparzonej limonki i tortille. Posypujemy obficie kolendrą.