Święta wielkanocne nie mogą się obejść bez babki- ot baba musi być. Ta, z którą eksperymentowaliśmy w tym roku, to piaskowa- pięknie wyrasta, jest bardzo mięsista, nie przesadnie słodka, pomimo dodatku kajmaku. Możemy ją udekorować cukrem pudrem, lukrem lub czekoladą. Ekspresowa i prosta w wykonaniu. Choć musimy pamiętać, żeby składniki miały temperaturę pokojową.
Tak…dziś dzień po świętach, wspaniale smakuje do porannej kawy.
Babka kajmakowa. I po świętach.
Prep Time
Cook Time
SUMA
Autor: Trawka Cytrynowa
Składniki
- 100 g masła + trochę do posmarowania formy
- 4 średnie jajka w temperaturze pokojowej
- 125 g cukru (około pół szklanki)
- 200 g mąki pszennej (szklanka)
- 160 g mąki ziemniaczanej (szklanka)
- 200 g masy krówkowej w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 4 łyżki rodzynek
- Bułka tarta do obtoczenia formy
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, góra dół, bez termoobiegu. Formę smarujemy masłem i obtaczamy bułką tartą.
- Masło topimy i schładzamy. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. W dużej misce ubijamy jajka z cukrem przez około 3 minuty, żeby powstała puszysta masa. Stale miksując na średnich obrotach, dodajemy stopniowo mąki, następnie kajmak i wanilię. Gdy się wszystkie składniki połączą, wlewamy roztopione masło oraz rodzynki i chwilę jeszcze mieszamy.
- Ciasto wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika na ok. 40-45 minut. Sprawdzamy za pomocą patyczka, czy jest już suche. Babkę wyjmujemy z piekarnika i z formy. Posypujemy cukrem pudrem, lukrem lub roztopioną czekoladą.