Dziś dzielimy się przepisem na pierwsze dni jesieni. Sięgamy po nasze ulubione, pieczywo włoskie, focaccię, które dość nostalgicznie kojarzy się już z ciepłymi wieczorami. Na jej bazie tworzymy kanapkę „wypasioną”, nietuzinkową, a kto oglądał serial Przyjaciele doskonale wie ,jak kanapka może być ważna i jak istotne są jej odpowiednio dobrane składniki.
Jak wiadomo- diabeł tkwi szczegółach. Sięgamy więc po zgrillowane na rozgrzanej patelni lub grillu bakłażany oraz po słodką domową konfiturę, przyrządzoną na bazie pieczonej papryki i czosnku. Do tego rukola i ser Gouda wędzona od Hochland– i mamy kanapkę, której smak będziemy długo wspominać! A co nas przekonuje do sera Hochland? Przede wszystkim najważniejszy jest dla nas pyszny smak. Ale zaraz za nim idzie skład. I wartości odżywcze. Sery Hochland powstają na bazie polskiego mleka, są bez konserwantów i bez GMO– i to jest dla nas najważniejsze!
Przypomnijmy jednak jeszcze czym jest i jak smakuje Focaccia. Pewnie część z Was już wie lub próbowała – smakuje jak puszysta, bardziej wilgotna pizza. Rzeczywiście do jej wyrobu wykorzystujemy ciasto podobne jak do pizzy, ale ze zdecydowanie większą ilością oliwy, dzięki czemu jest ono właśnie bardziej wilgotne. W poszczególnych regionach Włoch jest przyrządzana w różny sposób, ale zawszą bazą jest mąka, oliwa, drożdże i sól. To idealna przystawka, która wyśmienicie smakuje z wędlinami, serami i oliwkami, ale również stanowi doskonałą bazę dla kanapki – w tej wersji karierę robi jako „Focaccia Sandwich” .
Składniki
Na focaccię:
- 500 g mąki
- 8 g suszonych drożdży
- 100 ml oliwy + oliwa do posmarowania blachy i polania focacci
- 250 ml ciepłej wody
- ½ łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli drobno mielonej
- ½ łyżeczki soli gruboziarnistej lub w płatkach
- Suszone pomidory, czarne oliwki
Na kanapkę:
- 2 bakłażany
- 3 papryki
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula czerwona
- 2 garście rukoli
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- Sól, pieprz
- 6 plastrów sera Gouda Wędzona od Hochland
Przygotowanie focacci:
- Focaccię przygotuj dzień wcześniej.
- Drożdże rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody. Do przesianej mąki dodajemy pieprz, sól drobno mieloną i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Na środku robimy zagłębienie i wlewamy do niego oliwę, ciepłą wodę oraz rozpuszczone drożdże.
- Wyrabiamy ciasto, przykrywamy je ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Następnie jeszcze raz zagniatamy ciasto i rozkładamy je na blasze wysmarowanej oliwą. Palcami obu dłoni robimy w nim zagłębienia i pozostawiamy jeszcze na 30 minut.
- Polewamy ciasto oliwą, tak by zebrała się w zagłębieniach, do których należy następnie włożyć pomidory i oliwki. Składniki powinno się lekko docisnąć, ponieważ w trakcie pieczenia ciasto się podniesie. Ciasto posypujemy solą gruboziarnistą i pieczemy 15–20 minut w 200°C.
Przygotowanie kanapki:
Przecięte na pół i wydrążone z pestek papryki oraz czosnek w łupinkach pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu obieramy czosnek i papryki ze skórki. Pokrojoną drobną cebulę smażymy na 1 łyżce oliwy, dodajemy dwie łyżeczki cukru trzcinowego, a po 2 minutach paprykę z czosnkiem, mieszamy i dodajemy 2 łyżki octu balsamicznego. Dusimy razem przez 4 minuty.
Bakłażany kroimy w plastry i smarujemy oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem. Grillujemy z dwóch stron na rozgrzanej patelni grillowej.
Focaccię kroimy na pół. Smarujemy każdy spód konfiturą i na każdym układamy rukolę, bakłażan i plaster sera Gouda wędzona Hochland.
Dzisiejszy przepis powstał dzięki współpracy z producentem serów Hochland. Dziękujemy za wspieranie marek, które umożliwiają rozwój Trawki Cytrynowej.