Brak, brak czasu. Nawet na załadowanie napisanych już dawno postów. Znalezienie chwili pomiędzy karmieniem a kolką małej graniczy z cudem. A w końcu jak zaśnie, to zamiast zająć się sobą, wolę patrzeć jak słodko śpi..Każda mama mnie zrozumie:)
Ale jeszcze kiedyś będzie więcej przepisów. I’ll be back :D
Dziś temat przewodni to kabaczek.
Póki trwa sezon , warto z niego korzystać. Nasz rodzimy polski kabaczek doskonale pasuje do dań z nutą azjatycką. Dzisiejsza propozycja jest przygotowana na sposób tajski. Smakiem przypomina curry i pad thai jednocześnie, zwolennicy tych dań, nie będą zawiedzeni taką mieszanką.W przeciwieństwie do dwóch wyżej wspomnianych, nie jest to danie jednogarnkowe. Warzywa i mięso przyrządzamy osobno, dzięki czemu każde z nich zachowuje swój własny wyrazisty smak U nas już na stałe danie zagościło w kuchni.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 kabaczek
2 marchewki
garść migdałów
2 łyżki cukru brązowego
2-3 łyżki sosu sojowego lub rybnego
200 gram makaronu ryżowego
2 łyżki oleju sezamowego
1 limonka
Marynata:
2 łyżki żółtej pasty curry
sos rybny 2 łyżki
łyżka oleju sezamowego
łyżka kopiasta cukru brązowego
drobno posiekana papryczka chilli
Przygotowanie:
- kurczaka kroimy w cienkie paski i mieszamy ze składnikami marynaty. Zostawiamy w lodówce na minimum 2 godziny tak aby przyprawy się “przegryzły”.
- kabaczek kroimy w poprzek, wydrążamy gniazda nasienne (tak aby powstała ” łódeczka”) i kroimy w paski (grubość ok 5mm). Marchew obieramy i kroimy w słupki.. Czosnek kroimy w cienkie paseczki.
- migdały kruszymy i rumienimy krótko na małej patelni bez dodatku tłuszcz
- przygotowujemy warzywa. Na rozgrzaną patelnię dajemy 2 łyżki cukru brązowego, 2 łyżki sosu sojowego lub 2 łyżki sosu rybnego. Gdy cukier się rozpuści i sos zacznie gęstnieć, to dodajemy pokrojone w słupki marchewki. Po 2 minutach dodajemy czosnek i kabaczek. Całość smażymy około 3 minut na dużym ogniu ciągle mieszając, tak aby warzywa były jeszcze chrupkie i uzyskać efekt “stir-fry”
- kurczaka dajemy na rozgrzany na patelni olej sezamowy i smażymy 3-5 minut, często mieszając.
- w międzyczasie przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu
- do przygotowanych wcześniej warzyw dodajemy najpierw makaron i mieszamy tak aby makaron nabrał koloru uzyskanego z rozpuszczenia brązowego cukru i sosu sojowego lub rybnego, następnie dodajemy kurczaka i mieszamy wszystko razem
- posypujemy przygotowanymi migdały, obficie skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy świeżą kolendrą