Te placki bananowe na mące jaglanej, smażone na oleju kokosowym są tak zdrowe i smaczne, że mąż zawsze bierze dokładkę. I tłumaczy, że skoro są tak zdrowe, to musi zjeść wszystko. Placki są bezglutenowe, więc to też doskonała propozycja dla osób z nietolerancją glutenu. Choć nie tylko, po prostu zamiennik na mąkę jaglaną to ciekawa alternatywa. W obliczu mody na gluten free możemy skorzystać, odnajdując w sklepach bardzo duży wybór mąk. Warto eksperymentować. Mąkę taką też możemy uzyskać, mieląc kaszę jaglaną w młynku do kawy. Kolejny ważny składnik tych placków to olej kokosowy, na nim placuszki smażymy i dzięki niemu placki mają pyszny kokosowy smaczek. Olej kokosowy to absolutny must have w kuchni, jest idealny w kuchni azjatyckiej i do smażenia słodkich placków. Jeden z najzdrowszych tłuszczy do smażenia.
Placki bananowe polecam też wszystkim mamom, to bardzo dobry łakoć dla dzieci. I bez cukru!
- 200 g mąki jaglanej (mniej więcej szklanka)
- 150 ml mleka
- 1 jajko
- 2 łyżeczki miodu (możemy zastąpić cukrem trzcinowym)
- 3 dojrzałe banany
- Olej kokosowy do smażenia
- Mąkę, mleko, jajko oraz miód miksujemy. Dodajemy pokrojone w plastry banany i miksujemy ponownie, ale za pomocą blendera. Ciasto ma mieć konsystencję trochę gęstszą niż ciasto naleśnikowe. Pozostawiamy na 10 minut.
- Na rozgrzaną patelnię z jedną łyżką oleju kokosowego nakładamy porcje ciasta (po łyżce). Smażymy na złoty kolor z dwóch stron, po mniej więcej 2 minuty z każdej. Po każdej partii dodajemy na patelnię trochę oleju kokosowego.