Jak ja lubię współpracę, która motywuje mnie do zdrowych eksperymentów w kuchni! Tak właśnie motywuje mnie realizacja przepisów dla portalu dietetycznego Kcalmar, dzięki której uzależniliśmy się właśnie od paleo chlebka bananowego. Jest to smaczna, zdrowa słodycz, którą można zjeść bez wyrzutów sumienia! I przygotujemy ją w czasie nie dłuższym niż 10 minut! Trochę kombinowałam, żeby stworzyć przepis na bezglutenowy chlebek bananowy, który byłby prosty do wykonania i nie wymagał zbyt dużej ilości składników. Postawiłam na wykorzystanie mąki kokosowej, ponieważ smak kokosa pysznie komponuje się ze smakiem banana. Z rekomendacji dietetyk z Kcalmar, do chlebka dodałam ziaren surowego kakao, o których właściwościach przeczytać możecie we wspomnianym artykule.
W naszym domu chlebek wpisał się już w tygodniowe menu. Spokojnie wytrzymuje kilka dni, choć z reguły na drugi dzień nie ma już po nim ani śladu.