Ulubiony chłodnik. Rewelacyjna propozycja na upalne dni. Inspiracją do jego przyrządzenia jest chłodnik serwowany w restauracji w Sobótce pod dolnośląską Ślężą. Jest to niepozorna restauracja ukryta tuż za parkingiem. Jak już zejdziemy z góry, warto się w tym miejscu zatrzymać na odpoczynek, serwują smaczne jedzenie z dużą ilością świeżych ziół. A w lecie w szczególności warto spróbować tego właśnie chłodniku, jest podawany w opcji z łososiem lub szynką parmeńską.
Spróbowałam zrobić coś podobnego. I wyszło :)
Chłodnik ogórkowy z łososiem wędzonym. Bardzo szybki do przyrządzenia, orzeźwiający i sycący. Starty, świeży ogórek, jogurt naturalny, wędzony łosoś, dużo świeżej mięty i koperku. Do tego trochę słońca i nic więcej nie trzeba.
Czas przygotowania:
15 minut
4 duże porcje
Składniki:
- 8 ogórków gruntowych
- 500 ml jogurtu greckiego
- 1 szklanka schłodzonego warzywnego bulionu (opcjonalnie, możemy zastąpić wodą)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sok z 1 cytryny lub limonki
- sól, pieprz
- 50 gram łososia wędzonego
Opcjonalnie:
- 3 starte na grubej tarce rzodkiewki
- kostki lodu
Przygotowanie
- obrać ogórka i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, posolić, pozostawić na 10 minut. Odsączyć.
- wymieszać ogórki z jogurtem, śmietaną i schłodzonym bulionem. Dodać rozgniecione przez praskę ząbki czosnku, koperek, miętę, sól, pieprz
- pokroić w paseczki łososia wędzonego i dodać bezpośrednio przed podaniem. Skropić cytryną lub limonką
Podawać z kostkami lodu, przechowywać w lodówce.
Smacznego!