Czarne spaghetti to makaron barwiony atramentem mątwy lub kałamarnicy. Doskonale komponuje się z owocami morza czy rybami. Ja ostatnio przyrządzałam z dodatkiem jajka w koszulce- dlatego to idealna opcja dla dwojga. Przygotowanie większej ilości jajek w koszulce może być bowiem wyzwaniem. A tak to mamy wspaniałą propozycję na szybki posiłek dla dwóch osób, który pięknie smakuje i wygląda. Do sosu dodałam trochę śmietanki, ale robiłam też opcję wcześniej na samej oliwie i chyba ta bardziej przypadła mi do gusta. Łososia wędzonego na gorąco, możemy zastąpić też surowym, którego wcześniej zgrillujemy. Informacje jak zrobić idealne jajko w koszulce znajdziecie w poście KLIK.
- 100 g czarnego makaranu
- 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
- 2 łyżki śmietany 30 % (można pominąć)
- 2 duże ząbki czosnku, obrane, przeciśnięte przez praskę
- 50-70 g łososia wędzonego na gorąco
- garść szpinaku
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
- Makaron przygotowujemy al dente w gorącym wrzątku. Odcedzamy i odstawiamy na bok. Do dość szerokiego rondelka wlewamy wodę na wysokość 10 cm i dodajemy 1 łyżeczkę soli. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień (po przygotowaniu sosu do wrzątku wrzucimy jajka)
- Na dużej patelni smażymy posiekany czosnek na 3 łyżkach oleju rzepakowego lub oliwy. Jak będzie lekko szklisty dodajemy szpinak, łososia pokrojonego na kawałki i opcjonalnie śmietankę. Mieszamy na patelni przez 2 minuty, dodajemy makaron, pieprzymy, solimy i dodajemy sok z połówki cytryny. Przykrywamy pokrywką lub pozostawiamy na bardzo małym ogniu i zabieramy się za jajka.
- Każde jajko wrzucamy do osobnej miseczki i wlewamy je osobno do wrzątku (woda nie może bulgotać, na indukcji będzie to powiedzmy poziom 5). Przed wlaniem warto jest zrobić w wodzie lekki wir. Gotujemy przez 3 minuty, w międzyczasie zagarniając delikatnie białko na żółtko za pomocą łyżki. Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej.
- Makaron wykładamy na talerze i na każdy dodajemy jajko. Solimy i pieprzymy i dodajemy opcjonalnie ulubione świeże zioła jak na przykład pietruszka.