Fascynacja nasionami Chia dotarła również na Trawkę Cytrynową. Świat internetu już od dobrych paru miesięcy zachwala bogate w błonnik nasiona szałwii hiszpańskiej, które znane i doceniane były już wśród starożytnych Azteków. Ze względu na swoje zdrowotne właściwości zaliczane są do najbardziej wartościowych produktów a ich popularność zawdzięczają też uniwersalności-mają bardzo neutralny smak i można je wykorzystać praktycznie do wszystkiego. Zapytałam czytelników na naszym Fanpage, czy chętnie i do czego je wykorzystują- odzew przerósł moje oczekiwania! Otrzymałam wiele ciekawych i różnorodnych przepisów począwszy od mlecznych koktajli, puddingów, deserów, kończąc na dodatku do pieczywa czy sałatek. Stosowane są zarówno na surowo, jak również zalewane płynem i pozostawiane na ok. 30 minut, wówczas pęcznieją i tworzą coś na kształt delikatnej galaretki.
Mnie osobiście najbardziej kuszą na blogach różnokolorowe puddingi, które możemy otrzymać przez mieszanie mleka kokosowego z migdałowym oraz owocami, choć ja na razie przyrządzam najprostszy deser z możliwych, na samym jogurcie lub mleku kokosowym. Nie wiem też na razie jak osiągnąć efekt gęstego rozmieszczenia ziarenek w masie, co wygląda bardzo ładnie (być może wiece o co mi chodzi), przy nieprzekraczaniu zalecanej dziennej 1 łyżki nasion. Wciąż eksperymentuję.
Na razie korzystam z przepisu, który podsunęła mi przyjaciółka. Deser nazywam Super Power, bo jest w nim wszystko, co zdrowe- oprócz nasion chia znajdziemy też inne produkty zaliczane do superfood, awokado oraz borówkę amerykańską. Mus otrzymujemy przez połączenie banana, kakao i awokado. Choć jeśli nie macie awokado, to sam banan również będzie idealny. Smak awokado nie jest wyczuwalny- to taki dodatek dla zdrowia, żeby zaopatrzyć się w dodatkową dawkę Omega 3 ;)
O komentarz poprosiłam też Marzenę, dietetyk z zaprzyjaźnionego portalu internetowego Kcalmar: “Nasiona chia, czyli jeden z głównych składników deseru chia z musem czekoladowym, są bardzo wartościowe ze względu na to, że zdecydowana większość węglowodanów jakie zawierają, to błonnik! Dzięki temu mogą być podstawą zdrowych i niskocukrowych deserów. Dodatkowo dostarczają sporo wapnia, manganu i magnezu. Według przeprowadzonych badań jest możliwe, iż nasiona chia mogą zmniejszać ryzyko cukrzycy 2 oraz chorób sercowo – naczyniowych. Cały deser jest zaś bogaty w kwasy omega – 3 oraz liczne antyoksydanty. Zastosowane składniki zdecydowanie
wspierają pracę naszego mózgu! Zdecydowanie polecam jako zdrową przekąskę w trakcie nauki lub pracy. ”
Nic dodać, nic ująć! Trzeba jeść :)
- 400 ml jogurtu lub przy opcji wege 400 ml mleczka kokosowego
- 3 kopiaste łyżki nasion chia
- 1 banan
- 1 awokado
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
- borówki amerykańskie, ewentualnie granola do posypania
- Ziarna chia mieszamy z jogurtem lub mleczkiem kokosowym i odstawiamy do lodówki.
- Obrane Awokado, banan i kakao miksujemy na gładki mus.
- Masę z ziarnami chia wyjmujemy z lodówki i mieszamy z syropem z agawy lub miodem. Wylewamy do szklanek, na nią dajemy mus czekoladowy, a na wierzch borówki.
- Deser najlepiej smakuje schłodzony.
- Smacznego!