Dzisiejszy przepis to wynik zaskakującego wyzwania, które rzuciła nam polska marka kosmetyków tołpa w ramach kampanii #greeninspiracje. Wraz z tą marką zabiorę Was w historię skojarzeń, aby pokazać rośliny i otaczającą nas naturę w nowym, inspirującym świetle.
Zapewne zastanawiacie się, co na blogu kulinarnym robi wpis z tołpa w tle. Przyznam, że ja również w pierwszej kolejności miałam wątpliwość, czy na pewno powinnam być adresatem propozycji. Szczerze zainteresowana, czytałam jednak wiadomość dalej, bo jak to kobieta, lubię kosmetyki, lokalna marka tołpa jest mi znana i zawsze ceniłam ją za jakość produktów. Tym większa była więc moja ciekawość. A jak przeczytałam wiadomość i upewniłam się, że tak, to propozycja właśnie do mnie, to poczułam się bardzo miło i kobieco wyróżniona :) Rzeczywiście – bardzo wiele nas łączy! Przede wszystkim zamiłowanie do roślinnych składników. Wszakże rośliny i naturalne składniki mają niezastąpiony potencjał w świecie kulinarnym, dietetyce, ale również w kosmetologii.
Najnowsza kampania tołpa® obejmuje linię roślinnych kosmetyków green. „Chcielibyśmy pokazać rośliny w nowym świetle, dowartościować. Przenieść ze świata, wspomnień, wakacyjnej łąki, do naszej zabieganej codzienności. By uśmiech pojawiał się nie tylko, gdy o nich myślimy, ale też gdy używamy zawierające je kosmetyki.” Co dla wielu istotne – nie znajdziecie w tych produktach SLS, PEG czy oleju parafinowego. Ot inspiracje są tu czerpane z natury i co jeszcze – marka tołpa nie testuje produktów na zwierzętach. Takie podejście lubimy!
Za roślinne #greenspiracje w grze skojarzeń posłużyły mi składniki zestawu Ciało Nawilżanie. Czytam powoli skład: bawełna, ekstrakt z korzenia irysa, olej migdałowy. Pomyślałam o migdałach. Niekoniecznie niebieskich ;) I o irysie, ale już niebieskim. I o delikatności i bieli uwielbianych przeze mnie kwiatów bawełny. Ujrzałam proste tartaletki migdałowe z jogurtem. Które będą równie dobre dla naszego zdrowia i urody. I do których przyrządzenia lista składników jest tak samo krótka, jak lista składników w kosmetykach tołpa. Bo i w kuchni wygrywa często zasada, że mniej znaczy więcej. Mam nadzieję, że Was zagreenspiryjemy :)
I niespodzianka :) W ramach akcji #greeninspiracje. mamy dla Was specjalny 20% kod rabatowy na wszystkie kosmetyki tolpa: cytrynowa17. Kod jest ważny do 26 lipca. Należy go wpisać w miejscu na kod rabatowy w koszyku, ale pamiętajcie nie łączy się z innymi promocjami i nie dotyczy zestawów kosmetyków.
- Ilość porcji: 6 tartaletek
- Czas przygotowania: 30 minut
- Składniki:
- Spód do tarty
- 120 g migdałów
- 30 g daktyli bez pestek
- 1 łyżka oleju migdałowego
- Wypełnienie
- 250 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka miodu
- Do podania
- Miód
- Płatki prażonych migdałów
- Warto skorzystać z sezonowych owoców
- Daktyle namaczamy przez 10 minut we wrzątku, odcedzamy, odstawiamy do ostygnięcia. Miksujemy wraz z migdałami na gładką masę.
- Spody tartaletek wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na nie masę i odstawiamy na 30 minut do lodówki. W międzyczasie mieszamy jogurt z miodem. Wypełniamy masą jogurtową tartaletki, dekorujemy migdałami i miodem. Smaczny będzie z sezonowymi owocami.