Wariacji na temat Gaucamole jest wiele, poniżej przepis który moim zdaniem sprawdza się najlepiej. Gaucamole doskonale pasuje do tortilli, chipsów i po prostu na kanapki czy grzanki. Najważniejsza sprawa to wybór odpowiedniego awokado, musi być ono na prawdę dojrzałe. Do past z awokado wybieram owoc ciemniejszy, który choć na zewnątrz nie prezentuje się najlepiej, to wewnątrz będzie idealnie mięsisty i łatwy do rozgniecenia. Jasne, choć prezentują się w warzywniaku o wiele lepiej, mogą okazać się zbyt twarde. Jeśli kupimy zbyt twardy okaz to najlepiej zostawić zawinięty w ciemnym miejscu na kilka dni.
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 1 limonka
- 1 papryczka chilli
- pół ząbka czosnku
- świeża kolendra
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
Do guacamole można też dodać pół posiekanej drobno cebuli i pół pomidora, moim zdaniem nie jest to koniecznie i podaję przepis bez tych składników.
Przygotowanie:
Rozgnieć widelcem awokado (nie używajmy do tego blendera) i wymieszać z sokiem z limonki, oliwą i posiekanym czosnkiem z chilli. Dodaję resztę składników i mieszam. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.