Gęsty krem z zielonego groszku nazywam groszkówką- skoro mamy grochówkę, to czemu nie groszkówka? Jeden składnik czyni zupę nietypową- to cynamon. I w ten sposób zwykła zupa, staje się zupą jedyną w swoim rodzaju, o lekko orientalnej nucie. To idealna propozycja dla zapracowanych mam, zupa jest dość słodka w smaku, więc bardzo smakuje dzieciom. Jest szybka do przyrządzenia- kolejny plus. Najlepiej komponuje się z prażonymi migdałami, jogurtem lub śmietaną i świeżą kolendrą. Możemy ją przyrządzać cały rok, mrożonki nadają się do niej doskonale.
Krem z zielonego groszku z cynamonem
Prep Time
Cook Time
SUMA
Autor: Trawka Cytrynowa
Składniki
- 400 g mrożonego lub świeżego groszku
- ½ litra bulionu warzywnego
- imbir wielkości kciuka
- 2 ząbki czosnki, obrane, posiekane
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki curry
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz wg uznania
Przygotowanie
- Imbir możemy upiec w piekarniku ( 15 minut, 180 stopni)- dzięki temu będzie miał delikatniejszy smak. Jeśli nie mamy czasu usmażmy go razem z czosnkiem na patelni (wówczas należy go wcześniej posiekać). Do rondla na średnim ogniu dajemy masło oraz czosnek i opcjonalnie imbir. Od czasu do czasu mieszamy i jak po dwóch minutach będą szkliste, zalewamy bulionem i dodajemy groszek i doprawiamy curry, cynamonem, solą i pieprzem. Gotujemy ok. 10 minut, tylko do momentu, aż groszek będzie miękki, wówczas nie straci koloru. Miksujemy na gładką maskę.
- Podajemy z kleksem śmietany, prażonymi migdałami, świeżą kolendrą lub pietruszką. Zamiast śmietany możemy użyć mleczka kokosowego, które nada zupie bardziej egzotyczną i słodką nutę.