Sos hoisin to słodko-pikantny, tradycyjny chiński sos (stosowany również w kuchni wietnamskiej), który jest sporządzany na bazie soi, octu oraz różnych przypraw zależnie od tradycji. Ma brązową barwę i gęstą konsystencję. Z łatwością możemy kupić gotowy produkt, lecz ten domowy, smakuje o niebo lepiej. Podawany jest często do wieprzowiny, na przykład żeberek, choć dobrze komponuje się też z drobiem – pokrojoną w paski piersią z kurczaka lub kaczki. Nasza wersja sosu to europejska wariacja, z dodatkiem powideł śliwkowych i masła orzechowego – z oryginałem podobno taki sposób przygotowania niewiele ma wspólnego. Ale dobre :)
Danie podane zostało z warzywami przygotowanymi metodą stir-fry, dlatego wszystkiego składniki musimy mieć odpowiednio wcześniej przygotowane. Sos idealnie komponowałby mi się z mango i chyba następnym razem spróbuję przekonać męża do takiej kombinacji.
Lista składników jest dość długa, bo osobno zaprezentowaliśmy składniki wchodzące w skład określonych sosów. Jeśli interesujecie się kuchnią azjatycką, pewnie część już macie w domu. Przygotowanie dania wymaga…przygotowania, musimy postępować zgodnie z instrukcją i mieć w głowie plan działania :) Musimy mieć też na uwadze, że mięso marynujemy przez minimum godzinę, więc przygotowani musimy być odpowiednio wcześniej. Powodzenia!
- SOS HOISIN:
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki powideł śliwkowych
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- 2 łyżeczki masła orzechowego
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 1 papryczka chili (1 mała)
- 1 ząbek czosnku
- MARYNATA DO KURCZAKA
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- 3 łyżeczki cukru brązowego
- 1 papryczka chilli
- 3 ząbki czosnku
- sok z jednej limonki
- SOS DO STIR-FRY (składniki mieszamy razem do rozpuszczenia się cukru):
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 2 łyżki ciepłej wody
- sok z 1 limonki
- 1 posiekane chilli
- SKŁADNIKI
- 2 piersi z kurczaka
- 200 g ryżu jaśminowego lub basmati
- 2 marchewki
- 1 papryka czerwona
- 1 por
- 1 centymetrowy kawałek imbiru
- 2 ząbki czosnku
- papryczki chilli
- prażone ziarna sezamu
- 1 łyżka oleju
- świeża kolendra
- limonki
- Marynata do kurczaka Wszystkie składniki miksujemy w malakserze. Piersi z kurczaka marynujemy w sosie przez godzinę (najlepiej kilka godzin), przechowując w lodówce.
- Sos Hoisin Wszystkie składniki sosu hoisin miksujemy. Wlewamy do rondelka i redukujemy na średnim ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Odstawiamy. Sos prawdopodobnie będziemy musieli ponownie podgrzać przed podaniem (jeśli ostudzony za bardzo zgęstnieje).
- Warzywa do stir-fry Paprykę i obraną marchewkę kroimy w słupki (marchewkę możemy pokroić też w paski za pomocą obieraczki - efekt wizualnie lepszy). Obrany por kroimy w półksiężyce. Imbir, czosnek i chili drobno siekamy. Składniki umieszczamy osobno w miseczkach, żeby je szybko dodawać na patelnię.
- Sos do stir-fry Mieszamy wszystkie składniki sosu.
- Gotujemy ryż jaśminowy i gdy będzie gotowy, przykrywamy garnek, w którym się znajduje szmatką lub ręcznikiem, tak aby zachował odpowiednią temperaturę.
- Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni. W międzyczasie smażymy kurczaka na patelni grillowej lub zwykłej, na dużym ogniu po 2 minuty z każdej strony. Przekładamy go do naczynia żaroodpornego i pieczemy 12-15 min. Wyjmujemy, przykrywamy folią aluminiową i zabieramy się za stir-fry.
- Na patelni lub woku na dużym ogniu rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy po kolei, co 20 sekund, wszystkie składniki. Zaczynamy od czosnku, imbiru i chili, potem leci por, następnie marchewka, a na końcu papryka. Cały czas mieszamy składniki, aby smażyły się równomiernie. Jeżeli całość jest zbyt sucha, można dodać trochę wody. Po wrzuceniu papryki, całość smażymy ciągle mieszając przez ok. 2 minuty. Dolewamy wcześniej przygotowany sos do stir-fry i smażymy dalej mieszając jeszcze ok 1-1,5 minuty, aż sos zacznie gęstnieć i obklejać składniki.
- Podajemy na talerzu wykładając najpierw ryż obok warzywa stir-fry. Na ryżu układamy pociętą w plastry pierś kurczaka, polewamy ją obficie sosem hoisin (który możemy ponownie podgrzać w rondelku- 2 minuty), całość dodatkowo posypujemy prażonym sezamem. Można jeszcze skropić sokiem z limonki i posypać świeżą kolendrą.
- Gdy wszystko jest gotowe sprzątamy po sobie kuchnię i idziemy odpocząć, bo się narobiliśmy :)
- Smacznego.
